Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Ди Киро и Жоро-Слона за 85 г. от раждането им

| обновено на 03.09.21 в 12:17
13
Русалия Кирова
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

85 години от рождението на знаменитите пловдивски художници Димитър Киров и Георги Божилов-Слона ще отбележи Пловдив с изложба, която се открива тази вечер от 18,30 часа в Галерия „Капана“ на Главната улица. Тя е подредена с помощта на Русалия Кирова - съпруга на ДиКиро, и Общински институт „Старинен Пловдив“. 

Приятелството

1935-та. Година, в която се раждат две от най-знаковите имена на пловдивкси художници. Димитър Киров и Георги Божилов-Слона. Първият – през май в Истанбул. Вторият – през юни под тепетата. Сближава ги Академията в София, в която завършват заедно специалността декоративно-монументална живопис в класа на проф. Георги Богданов. Оттогава остават приятели.

Балерината Русалия Кирова - муза на маестро Ди Киро и негова съпруга, разказва: "Винаги заедно, винаги един за друг. Ето така си говореха. Слона казваше – Митко е по-добър от мен. А Димитър Киров – ами, Слона е велик".

Изложбата за 85 години от рождението на двамата художници

Двамата имат различен почерк. Димитър Киров е ярък, мощен, силно експресивен. Георги Божилов – като че ли по-мълчалив и в изкуството си, както и в живота. От днес до 25 септември пловдивчани и гостите на града ще могат да ги видят за първи път заедно по този начин – картините им рамо до рамо, изпълнили и двата етажа на бившия Дет маг, днес модерна галерия "Капана".

"Смесихме ги картините на Слона и картините на Киров. И това ме радва. Каквито са в живота, такива са и в изкуството" - обяснява Русалия Кирова. 40-те картини на Димитър Киров в изложбата, посветена на 85 години от рождението на двамата творци, са от личната ѝ колекция. Платната на Слона са от неговата постоянна експозиция в Стария град. На откриването тази вечер съпругата на Ди Киро очаква друг бележит художник и техен приятел от поколението след тях - Николай Кучков - да сподели свои размисли. 

Поканени са много художници, общественици, ценители на изобразителното изкуство и представители на местната власт. Ковид-ситуацията изисква носенето на маски и дистанция, възможно е не всички да дойдат на откриването, а да посетят изложбата след това, казва Русалия Кирова. 

А какво биха казали те, ако бяха на тази изложба? "Щяха да се радват, заедно да празнуват. 5,31 Най-важното е, че го правим за тяхната памет".

Духовното наследство

Георги Божилов-Слона загива в автомобилна катастрофа преди 20 години на път от Бургас за Царево, където е трябвало да открие своя изложба. А с Димитър Киров Пловдив се прощава 7 години по-късно. Какво могат да научат от приятелството в живота и в изкуството им младите?

"Не е важно какво изкуство правиш – важното е да правиш хубаво изкуство, а не това, което е модерно. Защото изкуството не е мода".

Доказва го стилът, който завеща на Пловдив онази великолепна седморка художници и бохеми, наречена „Пловдивска школа от 60-те“ - Димитър Киров, Георги Божилов-Слона, Енчо Пиронков, Йоан Левиев, Колю Витковски, Христо Стефанов и Георги Бояджиев- Бояджана. 

Репортаж по темата може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Академичен народен хор с концерт в село Горнослав

Академичен народен хор при АМТИИ "Проф.Асен Диамандиев", ще изнесе концерт в с. Горнослав. Концертът е част от инициативата "Малките добри дела" и ще се проведе в събота, на Лазаровден. В разговора ни, диригента Николай Гурбанов, разказва за събитието и за последните успехи на Академичния хор, който през февруари 2024г. проведе тридневно турне в..

публикувано на 24.04.24 в 14:22
Така ще изглежда бъдещият храм

Марино поле поде кампания за строителство на православен храм

Жители на карловското село Марино поле започнаха кампания за изграждането на православен параклис. В селището никога не е имало храм, разказа пред Радио Пловдив общинската съветничка д-р Татяна Пелева, която е сред инициаторите. Мястото, на което ще бъде построен параклисът "Св. пророк Даниил", бе осветено през октомври 2023 година. Очаква се на..

публикувано на 24.04.24 в 14:03

Книгата „Добруджанският феникс“ с премиера в Пловдив

Преподавателят по български език и литература Стефка Станчева, представя днес първата си книга. В Пловдив тя е по покана на клуб „Аптека за душата“. Стефка Станчева е от Каварна, но живее и работи в София. Книгата „Добруджанският феникс“ е художествен разказ за личността на Яни Хаджиянев, български издател, писател, журналист,..

обновено на 24.04.24 в 12:29

Фотоизложба „Украйна: война и съпротива" в Епископската базилика

Фотоизложбата „Украйна: война и съпротива" ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Епископската базилика на Филипопол.   Поводът е годишнината от руско-украинския военен конфликт.  Поместени са  снимки на украински и американски фотографи, които са стипендианти на  програма „Фулбрайт". Те хвърлят светлина върху дълбоките истории..

обновено на 24.04.24 в 11:22

Великите европейци - Джеймс Уат

Какво е за нас времето, означено с 8 часа и 17 минути? Нищо, според някои. Но не и според онези, на които влакът им тръгва точно в този час от гарата. И тъй като на всеки от нас влакът му все някога тръгва, добре е да не закъсняваме, тоест – да се замислим.    Великият британски писател Олдъс Хъксли, пише за великия шотландец и световен..

обновено на 24.04.24 в 10:36