Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

136 години след Съединението могат да ни обединят децата

4
Велислава, Мария и 5 месечната Матеа
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

В деня на Съединението на България потърсихме сред хората в Градската градина на Пловдив обединението не в исторически план, а като смисъл. 

Българката Лиляна Чанева, която живее в чужбина: „Стана така, че едно поколение се изпусна в чужбина. Трудно ми е да кажа кой точно е виновен. Трудно ми е да кажа и коя може да е обединяващата идея. Младите хора са много апатични, а ние в чужбина съвсем не виждаме деня, в който ще се върнем“.

Младежите Владимир и Дарина: "С тая пандемия вече малко трудно да видим с какво ще се свържем всички ние. Но ако народът се съедини, защо не? Малко е трудно в пандемията да се обединим като се говори, че може да ни затворят отново. Но има шанс да се обединим и да се получи нещо хуибаво“.

60 годишният Атанас Киримов: „Хората станаха вълци. Всичко живо гледа парите и нищо друго не го интересува. Преди 136 години психиката на хората е била друга. Хората са държали един на друг. Според мен съзнанието сегА трябва да се промени. Колективно съзнание няма. Ако има, животът ще върви като песен“.

Двете приятелки Велислава и Мария с пет месечното бебе Матеа: „Обединението ли? Ето го примерът – децата. Може би с това, че ни правят по някакъв начин по-добри и се появява нещо човешко у нас. В момента в България общо взето ако не се бориш за личното, а не за общото, е много трудно. Може би защото хората са много лесно взаимозаменяеми. Всеки с една лекота отхвърля заобикалящите го до момента хора и това ни разединява. Според мен винаги отвътре навън е промяната. Въпросът е колко хора са готови да направят промяна вътре в себе си, за да излезе тя навън и да се обединяваме и да живеем в по-човешки и морални ценности.“

В звуковия файл може да чуете цялата анкета, която се люшка като вълна от сънародниците ни зад граница до българите тук и сега, от скептицизъм до надежда. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17