Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделци изсипаха продукция до пътя Пловдив-Карлово и го блокираха за кратко

"Ще го направим и пред Парламента"

10
Протест на земеделци в пловдивско
Снимка: Живка Танчева, Радио Пловдив

"Ще изсипем пред Парламента продукция, която е унищожена от градушката". Това заявиха земеделските производители на протеста на пътя Карлово-Пловдив, докато го правеха в нивите край него. Те не вярват на обещанията на земеделския министър и искат потвърждение на неговите публични ангажименти към тях. 

В 12 часа недоволните блокираха пътя за около половин час. На мястото охраняваше полиция.  

"Държавата е убиец! Тези, които сме засегнати, не получаваме подкрепа от Министерството на земеделието. Ще има протести, докато нямаме ясно отговори за обвързаното подпомагане" - категоричен е най големият производител на чушки и патладжани от Дълго поле Живко Здравков.

Повечето от земеделците оттеглят своите подадени заявления, защото изискванията са непоносими за тях.

"Земеделски производители от Ръжево Конаре, Дълго поле, Шишманци, Белозем, Маноле, Стряма, Калековец и други съседни села, където имаше забрана да се използват ракети за борба с градушката, са крайно решени да си търсят правата, защото са обречени на глад", съобщи по-рано Пламен Николов, заместник-кмет на община Калояново. 

Той поясни, че е получил десетки сигнали от производители с напълно унищожена реколта от плодове и зеленчуци. 

Обвинението е, че Министерството на земеделието ще бави плащанията за реколтата, която бе ударена от градушка, защото не са били използвани ракети за борба с нея. 

Унищожени са насаждения от пипер, патладжани, домати, малини, но комисиите, които са преминали не признават на 100 % щети, затова повечето земецелци оттеглят  документите си, и са, по думите им, в пълна безизходица.

На 7 сепември ще стане ясно, в кой ден от следващата седмица  - земеделските стопани от цялата страна ще излязат на национелн протест в столицата, където ще блокират улици.  

Част от тях утре, на 6 септември ще се срещнат с президента Румен Радев, който идва за среща с производители в село Белозем, за да обсъдят щетите от градушките през август. 

Подкрепата, обявена от Министерството на земеделието, храните и горите:

Малко преди протеста Министерството на земеделието, храните и горите обяви в сайта си, че всички стопани, чиито площи са пропаднали под 100% ще могат да се подпомагат по схема за подпомагане по обвързаната подкрепа и по схема де минимис (de minimis). 

Важно е да се знае, че за да бъде признато форсмажорно събитие, кандидатът за подпомагане по обвързаните схеми за плодове и зеленчуци трябва да е уведомил ДФЗ до 15 дни от датата на падналата градушка. Това става с подаване на декларация по образец в Областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие", с която се задължава да предостави документ за форсмажорното обстоятелство, издаден от областен управител или кмет на населеното място, например. В декларацията се посочвта землищата или имотите, придружени от документ от службата по метеорология и хидрология удостоверяващ по дата и час градушката. 

По схемата де минимис (de minimis) земеделските производители трябва да имат предвид, че максималната помощ, която могат да получат е общо в размер на 25 000 евро за последните три финансови години. За едно и също събитие не може да се получава подпомагане по различни схеми, категорични са от земеделското ведомство.

По схемата за пропаднали площи се изисква земеделският производител да има застраховка на продукцията. В случая от изчислената помощ се приспада полученото обезщетение от застрахователя и се плаща разликата. Когато земеделските производители нямат застраховки, се плаща 50% от определената ставка за съответната култура.

Репортаж от протеста може да чуете в звуковия файл, а за видео от блокирането на пътя последвайте линка в текста за блокадата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи каза гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция „Пожарна и аварийна безопасност“ (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град..

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38

Областният управител поиска военна помощ за пожара в Отец Паисиево

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева отправи искане към Министерството на отбраната за помощ за овладяването и потушаването на пожара, който се разрази към 13.30 часа във вилната зона на калояновското село Отец Паисиево. Искането е отправено към 61-ва Стрямска механизирана бригада за участие с инженерна техника и жива сила. На..

публикувано на 16.07.24 в 15:33

Дублиране на трансакции притесни клиенти на голяма банка

  За техническа неточност при обработката на картови трансакции, съобщи банка ДСК. От банката уточняват, че има дублирано отчитане на операции с карти и в следствие на това грешни салда. Уверението е, че се работи по отстраняването на проблема.  Мобилното приложение на банката също не е активно. От банката посочват, че въстановяването..

публикувано на 16.07.24 в 14:00