Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откриха паметник на Гаврил Кръстевич в катедралния храм на Пловдив

| обновено на 06.09.21 в 16:17

Паметник на Гаврил Кръстевич - радетел за културното обособяване на българите в Османската империя и от октомври 2020 година посмъртно удостоен със званието „Почетен гражданин на град Пловдив", бе открит в двора на Катедрален храм „Света Богородица“ на тържествена церемония в присъствието на множество граждани, депутати, представители на областната и общинската управа. Инициативата е на Пловдивския граждански клуб с председател Тодор Петков, а скулптор – Борис Борисов.

Директорът на Регионален исторически музей – Пловдив д-р Стефан Шивачев подчерта, че България дължи на Гаврил Кръстевич и на неговото правителство, като цитира и казаното от него в утрото на 6 септември 1885 г „И аз съм Съединението“. Ако той бе пратил само една телеграма до Османската империя, Съединение не би имало. Той е един от строителите на съвременна България“.

Пловдивският митрополит Николай припомни заслугите на Гаврил Кръстевич за създаването на Българската екзархия  и възстановяването на независимата българска православна църква.

 „Най-важният урок, завещан от Гаврил Кръстевич е, да имаме търпение и толерантност, като стоим на основата на православните ценности и работим неотклонно за доброто на благочестивия български народ. 

Той изрази надежда  пловдивчани да приемат паметника паметника като знак за началото на така жадуваното и необходимо на народа ни помирение и като началото на процес за преосмисляне и поставяне на правилни оценки на събитията и дейците  от по-старата и от по-новата ни история.

„За да е правилна оценката им, на тях трябва да бъдат зададени три прости въпроса – вървате ли в Бога,  обичате ли българския народ и готови ли сте да пожертвате личния си статут и амбиции в името на България. Гаврил Кръстевич е отговорил утвърдително и на трите“.

Пловдивчани поставиха венци и цветя пред паметника на Гаврил Кръстевич.

Преди това в Катедралния храм „Света Богородица“ Пловдивският митрополит Николай отслужи тържествен молебен за Съединението на България 1885 г.


Още от категорията

Ротация на учениците и в Калояново, "Родопи", Сопот и Съединение

Учениците от още пет общини на Пловдивска област -  Калояново, Родопи, Сопот, Куклен и Съединение също преминават на ротационна форма на обучение. Заповедта на директора на РЗИ влиза в сила утре. Паолина Комсалова чуйте с още информация по темата. И тези четири общини вече са в тъмночервената зона със заболеваемост повече от 500 на 100 000..

обновено на 26.10.21 в 16:08

725 са в болница с Covid-19, жертвите са 21

538 са новите случаи на COVID-19, регистрирани в Пловдивска област за изминалите 24 часа.  Справката на РЗИ – Пловдив сочи, че в болница са приети 41 пациенти, а на домашно лечение са поставени 503. Сред новозаразените са трима лекари. В 19 училища в областта са регистрирани 34 нови положителни случаи, а в 8 детски заведения са установени 8 нови..

публикувано на 26.10.21 в 16:05

Стартирането на Южния обходен колектор зависи от ремонта на канал

Стартирането на работата по Южния обходен колектор, който е част от Водния цикъл  на Пловдив, зависи от реконструкцията и почистването на Марковския канал. Това стана ясно днес на среща в областната управа, поискана от кмета Здравко Димитров и с участието на представители на ВиК, проектантския екип на колектора и Напоителни системи. Утре..

публикувано на 26.10.21 в 13:40

Масов бой завърши с потрошени къщи и коли в Христо Даново

Междусъседска свада в село Христо Даново завърши с материални щети по две къщи и четири автомобила, а шестима участници са задържани в полицията.   Скандалът избухнал между две фамилии в селото, като в резултат на напрежението  се стигнало до изпочувпане на прозорци на жилищата и паркираните пред тях коли.  След получен сигнал полицаи пристигнали..

обновено на 26.10.21 в 13:22

Хотелиери и ресторантьори излизат на протест в четвъртък

Представителите на туристическия и ресторантьорския бизнес в Пазарджишка област излизат на протест в четвъртък.  Те настояват за пълен локдаун  и финансова компенсация.  В четвъртък протести се организират и в останалите градове в страната, каза председателят на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград и Западни Родопи Златко Златанов:..

публикувано на 26.10.21 в 11:38