Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Президентът Радев: Узрели да надмогнем историческите разделения

4
Снимка: БГНЕС

"Време е да се излекуваме от комплексите за политическа обреченост. Успели сме в миналото, можем го и днес. Вярвам, че сме узрели да надмогнем всички исторически разделения".

Това заяви държавният глава Румен Радев, който участва в кулминацията на честванията на днешния Ден на Съединението в центъра на Пловдив.

"Егоизмът не бива да подрива съзнанието, че макар че сме различни, сме един народ, и че нашите различия не са повод за разкол, а част от богатството и потенциала на нацията. Ключът е в духа на Съединението, в чувството, че сме един народ. Чувство, което с времето бе корозирано от идеологически, котерийни, класови и други деления, които днес възпират нашия ход напред", каза още Румен Радев.

На тържествената заря-проверка присъстваха  вицепрезидентът Илиана Йотова, министри, дипломати, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на ръководството на Народното събрание, депутати, военни, духовници, кметове, областният управител на Пловдив д-р Aнгел Стоев, представители на различни институции и много жители и гости на града. Слово произнесе и кметът на Пловдив Здравко Димитров.

„Трябва да се научим от Съединението, че е време да излекуваме всички наши комплекси за политическа обреченост, защото именно българското Съединение, този неповторим акт, най-величествен в нашата история, когато успяваме сами, без външна подкрепа или без външна принуда, ние с единната воля на целия български народ, с държавническа зрялост, с политическа мъдрост да постигнем по един почти безкръвен начин своята голяма  национална цел. Именно Съединението показа, че ние сме способни да постигаме големи цели“, каза по-рано президентът в град Раковски.


Галерия

Още от категорията

Ротация на учениците и в Калояново, "Родопи", Сопот и Съединение

Учениците от още пет общини на Пловдивска област -  Калояново, Родопи, Сопот, Куклен и Съединение също преминават на ротационна форма на обучение. Заповедта на директора на РЗИ влиза в сила утре. Паолина Комсалова чуйте с още информация по темата. И тези четири общини вече са в тъмночервената зона със заболеваемост повече от 500 на 100 000..

обновено на 26.10.21 в 16:08

725 са в болница с Covid-19, жертвите са 21

538 са новите случаи на COVID-19, регистрирани в Пловдивска област за изминалите 24 часа.  Справката на РЗИ – Пловдив сочи, че в болница са приети 41 пациенти, а на домашно лечение са поставени 503. Сред новозаразените са трима лекари. В 19 училища в областта са регистрирани 34 нови положителни случаи, а в 8 детски заведения са установени 8 нови..

публикувано на 26.10.21 в 16:05

Стартирането на Южния обходен колектор зависи от ремонта на канал

Стартирането на работата по Южния обходен колектор, който е част от Водния цикъл  на Пловдив, зависи от реконструкцията и почистването на Марковския канал. Това стана ясно днес на среща в областната управа, поискана от кмета Здравко Димитров и с участието на представители на ВиК, проектантския екип на колектора и Напоителни системи. Утре..

публикувано на 26.10.21 в 13:40

Масов бой завърши с потрошени къщи и коли в Христо Даново

Междусъседска свада в село Христо Даново завърши с материални щети по две къщи и четири автомобила, а шестима участници са задържани в полицията.   Скандалът избухнал между две фамилии в селото, като в резултат на напрежението  се стигнало до изпочувпане на прозорци на жилищата и паркираните пред тях коли.  След получен сигнал полицаи пристигнали..

обновено на 26.10.21 в 13:22

Хотелиери и ресторантьори излизат на протест в четвъртък

Представителите на туристическия и ресторантьорския бизнес в Пазарджишка област излизат на протест в четвъртък.  Те настояват за пълен локдаун  и финансова компенсация.  В четвъртък протести се организират и в останалите градове в страната, каза председателят на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград и Западни Родопи Златко Златанов:..

публикувано на 26.10.21 в 11:38