Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Екоактивисти замениха герба на Пловдив с кюнци

С представянето на арт инсталация на площад „Стефан Стамболов“,  представяща от кюнци герба на Пловдив, представители на екологичните организации в града се включиха в отбелязването на Международния ден на ООН за чист въздух.

С инициативата екоактивистите насочват вниманието на гражданите, че проблемът с чистотата на въздуха в Пловдив е сериозен, тъй като е един от най-замърсените градове в Европа. По думите на Добромира Костова от сдружението  „За чист въздух“, това е парадоксално, тъй като в него няма индустриално замърсяване, а не успява да се справи със замърсеността от фини прахови частици, от трафика и битовото отопление на твърдо гориво.

Екоактивстите са категорични, че обявената през 2016 г. програма от Общината за безплатна подмяна на отоплението на твърдо гориво с екологично се бави, тъй като едва през настоящата година е стартирала първата мярка по програмата за набиране на заявления от желаещите. По данни на Общината, около 18 000 са били уредите на твърдо гориво в Пловдив при обявяването на програмата. А от 2016 г.  досега, дори и след старта на мярката в размер на половин милион лева за мащабна информационна кампания, досега подадените заявления са едва под 20% от наличните уреди за подмяна.Още от категорията

Ротация на учениците и в Калояново, "Родопи", Сопот и Съединение

Учениците от още пет общини на Пловдивска област -  Калояново, Родопи, Сопот, Куклен и Съединение също преминават на ротационна форма на обучение. Заповедта на директора на РЗИ влиза в сила утре. Паолина Комсалова чуйте с още информация по темата. И тези четири общини вече са в тъмночервената зона със заболеваемост повече от 500 на 100 000..

обновено на 26.10.21 в 16:08

725 са в болница с Covid-19, жертвите са 21

538 са новите случаи на COVID-19, регистрирани в Пловдивска област за изминалите 24 часа.  Справката на РЗИ – Пловдив сочи, че в болница са приети 41 пациенти, а на домашно лечение са поставени 503. Сред новозаразените са трима лекари. В 19 училища в областта са регистрирани 34 нови положителни случаи, а в 8 детски заведения са установени 8 нови..

публикувано на 26.10.21 в 16:05

Стартирането на Южния обходен колектор зависи от ремонта на канал

Стартирането на работата по Южния обходен колектор, който е част от Водния цикъл  на Пловдив, зависи от реконструкцията и почистването на Марковския канал. Това стана ясно днес на среща в областната управа, поискана от кмета Здравко Димитров и с участието на представители на ВиК, проектантския екип на колектора и Напоителни системи. Утре..

публикувано на 26.10.21 в 13:40

Масов бой завърши с потрошени къщи и коли в Христо Даново

Междусъседска свада в село Христо Даново завърши с материални щети по две къщи и четири автомобила, а шестима участници са задържани в полицията.   Скандалът избухнал между две фамилии в селото, като в резултат на напрежението  се стигнало до изпочувпане на прозорци на жилищата и паркираните пред тях коли.  След получен сигнал полицаи пристигнали..

обновено на 26.10.21 в 13:22

Хотелиери и ресторантьори излизат на протест в четвъртък

Представителите на туристическия и ресторантьорския бизнес в Пазарджишка област излизат на протест в четвъртък.  Те настояват за пълен локдаун  и финансова компенсация.  В четвъртък протести се организират и в останалите градове в страната, каза председателят на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград и Западни Родопи Златко Златанов:..

публикувано на 26.10.21 в 11:38