Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три гимназии започват новата учебна година "евакуирани" в други училища

Тържествата за 15 септември да са присъствени, на открито и по различно време за отделните випуски. Директорите трябва да създадат организация за "стъпаловидно" начало на празненствата в зависимост от броя на учениците в съответните класове. Това гласи заповед на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков във връзка с откриването на новата учебна година. За родителите на първокласниците и на учениците, които за първи път постъпват в училището, ще има обособени отделни зони.

193 директори на училища от Пловдив  и областта взеха участие в традиционното съвещание, проведено за първи път - изцяло онлайн от Регионалното управление на образованието. Това съобщи началникът Антоанета Пакова. Тя обяви, че днес е инспектирала как протича провеждането на кампанията с антигенните бързи тестове в Основно училище „Алеко Константинов“ в Пловдив. Там 24 служители са заявил желание да бъдат изследвани.

В РУО има на разположение за 3225 теста, отпуснати от Регионалната здравна инспекция. Те ще трябва да се използват до 14 септември във всички заявили желание 160 училища в града и региона. Целта е да си види какво е разпространението на Ковид-19 сред преподаваталите и непагогическите кадри в системата.

На съвещанието са обсъдени всички актуални наредби на МОН, с които ще протече работата през новата учебна година.

Акцент отново ще е да се включи в максимална степен проектобазиранато обучение, да се засилят дигиталните компетенции на учители, предвид и на епидемичните възможни мерки, както и да се подобрят механизмите на обват на учениците.

Три професионални гимнази в Пловдив ще учат в други сгради, поради ремонт на техните, със средства от ОП „Региони в растеж“.

Пребазират се през септември Професионалната гимназия по строителство и архитектура и геодезия, Гимназията по транспорт и строителство „Гоце Делчев“, както и Гимназията по туризъм „Асен Златаров“. 

Учениците ще бъдат втора смяна , съответно в средните училища „Св. Седмочисленици“ и „Софроний Врачански“, в Професионалната гимназия по машиностроене и в ПГВАД „Христо Ботев“ и СУ „Климент Охридски“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи каза гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция „Пожарна и аварийна безопасност“ (РДПБЗН) – Пловдив. Общо 12 екипа на пожарната гасят пламъците. В центъра на селото е..

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38

Областният управител поиска военна помощ за пожара в Отец Паисиево

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева отправи искане към Министерството на отбраната за помощ за овладяването и потушаването на пожара, който се разрази към 13.30 часа във вилната зона на калояновското село Отец Паисиево. Искането е отправено към 61-ва Стрямска механизирана бригада за участие с инженерна техника и жива сила. На..

публикувано на 16.07.24 в 15:33

Дублиране на трансакции притесни клиенти на голяма банка

  За техническа неточност при обработката на картови трансакции, съобщи банка ДСК. От банката уточняват, че има дублирано отчитане на операции с карти и в следствие на това грешни салда. Уверението е, че се работи по отстраняването на проблема.  Мобилното приложение на банката също не е активно. От банката посочват, че въстановяването..

публикувано на 16.07.24 в 14:00
Снимката е илюстративна

Момче се удави в изравнителен канал до Златосел

18-годишно момче се удави сутринта в напоителен канал при село Златосел, община Брезово. Тийнейджърът е влязъл в неохраняемото водохранилище заедно с група по-възрастни мъже - най-вероятно, за да се разхладят в жегите, и се е случила трагедията, разказа кметът на община Брезово Калин Калапанков. На място е повикана помощ от полицията,..

публикувано на 16.07.24 в 13:50