Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудно взето решение от Радев за избори две в едно

Георги Киряков
Снимка: Мария Христова

В програма "Точно днес" - разговор за сложната политическа действителност с Георги Киряков, политолог, който има опасения, че и следващия вот, който ни очаква, няма да доведе до нов кабинет. 

Какво следва без консолидация на паритиите и до къде може да се стигне?

Георги Киряков, отбеляза, че в 46-то НС не се даде възможност да се състави стабилно мнозинство, което доведе до трети вот в рамките на една година. "Това е основната причина, за да има блокаж на парламентарните процеси в страната. Причините за това са много, но тази ситутация не е само след вота и предпочитаниата на избирателите. Те посочиха кой да ни управлява, но политиците имаха своя лична задача и трябваше да е постигнат", допълни политологът. 

"Не бива да се търси вина, в който и да е за ставащото, защото трябва да има и наказание, а наказание, когато иде реч за избори не е възможно, тук говорим за демократичните основи на обществото. През наказания няма как да поправим сегашната ситуация", каза Киряков. 

Той даде добра оценка на служебното правителство, защото успя в тежката ситуация да вземе важни решения. Киряков каза : "Това удряше постоянно по президента, защото той беше стратегът за това правителство."

По повод на нова партия на Кирил Петков и Асен Василев: Има индикации в тази посока от тях двамата, те казват, че до края на мандата на служебното парвителство няма да градят парти, но това оставя у хората усащане, че когато приключи мандата, че те ще направят опит да материализират подкрепата, която натрупаха. Те бяха силните фигури в служебния кабинет. 

Изборите две в едно, на 14 ноември: Това е трудно взето решение от президента, защото той още от началото не беше склонен да се съгласява към този тип смесване на изборите. Сега президентът Радев ще бъде в изключително неудобна ситуация да прави избори с партиите, които искат да участват в следващото НС. По повод на фигурите, които се обсъждат от ГЕРБ за президент, сред които са Петър Стоянов, Георги Близнашки, политологът смята, че нито една от тези кандидатури няма да успее да генерира досатъчно влияние в рамките на кампанията, за да пребори на първи тур Румен Радев. 

"Щом не е Бойко Борисов кандидат за президент, то ГЕРБ нямат вяра в себе си, че ще спечелят тези избори. Т.е почти сигурно правят калкулации, че ще ги загубят", смята Георги Киряков. Той заключи, че ще се стигне до нова патова ситуация и след тези избори, възможно е да се върнем към ситуацията от 4 април. Киряков обобщи: "Тогава вече ще се наложи да разберем дали ще има официална коалиция ГЕРБ - ДПС или коалиция БСП - ГЕРБ. Но, това е малко възможен вариант и ще има нова невъзможност да се състави правителство, защото отново партиите на промяната, може би няма да имат 121 народни представители."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17