Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екипът с "черната кутия" на МиГ-29 заминава за Русия

Автор:

Очаква се днес за Русия да замине екипът, който трябва да представи за разчитане „черната кутия“ на падналия преди три месеца в Черно море МиГ-29.

Датата за заминаването на екипа на българските ВВС, Военна полиция и Военна прокуратура беше посочена от служебния министър на отбраната Георги Панайотов, а забавянето беше обяснено с подготовката на документи. Беше предпочетено това да бъде направено от РСК-МиГ в град Курск.

Припомням, че на 9 юни изтребителят, пилотиран от майор Валентин Терзиев, посмъртно повишен в подполковник, падна в морето по време на тактически учения на формированията за ПВО от Българската армия и авиационни формирования от ВВС - „Шабла 2021“. Черната кутия на изтребителя бе търсена в продължение на 2 седмици и извадена от 70 метра дълбочина, но със скъсан лентов кабел.

Дни след това Министерство на отбраната разпространи доклада на Военна полиция за авиоинцидента, в чийто заключение пише, че най-вероятната причина за настъпването на катастрофата е "загуба на пространствена ориентировка от екипажа при нощни полети над море". 

Веднага след оповестяване на доклада, съпругата на пилота Димитрина Попова реагира с думите: "Много информация знам за ВВС, но не знаех, че военнослужещите нареждат на ръководния състав. Кратко, ясно и достатъчно. Благодаря поне за реалните данни, с които посочената ОСНОВНА ПРИЧИНА всъщност не е основна". 

Два дни по-късно служебният министър на отбраната Георги Панайотов заяви: "че не става въпрос за пилотска грешка". 

От своя страна адмирал Емил Ефтимов допълни, че разследването е в началото си, но напомни, че системните проблеми с недофинансирането на отбраната у нас са част от докладите на щаба.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С 2 мил. лв. подменят уличното осветление в три района в Пловдив

Община Пловдив спечели проект за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в районите „Източен“, „Западен“ и „Южен”, съобщи заместник-кметът по дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование Владимир Темелков. Проектът е на стойност  1 994 853 с ДДС, като той ще бъде реализиран изцяло с европейско финансиране по..

обновено на 08.07.24 в 15:59

Петима се борят за едно място в ТУ- Пловдив

20 % повече в сравнение с миналата година са  кандидатите за инженери,  подали документи за кандидтстване в пловдивския Филиал на Технически университет. Най-голям е интересът към специалност „Компютърни системи и технологии“ , където за едно място се борят по петима кандидати. Там е и най-високият бал, като голяма част от кандидатите са само на..

публикувано на 08.07.24 в 15:40

Арестуваха лидер на НД "Русофили" в дома му в Пловдив

Председателят на Национално движение "Русофили" в Пловдив Златомир Дьовленски е арестуван от ДАНС тази сутрин.  "Арестът е бил извършен по брутален начин с разбиване на врата на жилището му в кв. Коматево в 5:30 часа тази сутрин", това разказа пред Радио Пловдив депутатът от "БСП за България" Иван Петков, като се позова на разказ на майката на..

публикувано на 08.07.24 в 14:29

Започват проучвания на некропола под Бетонния мост

Започва проучване на откритата археология под Бетонния мост, реши междуведомствената комисия, изпратена на място. Предстои на база на нейния доклад министърът на културата да разпореди продължаване на проучването и да формира екип от специалисти, които да работят на обекта.  Археологът Петър Зидаров, който бе на място от самото разкриване на..

публикувано на 08.07.24 в 13:08

Пожар изпепели 12 декара ниви край Оборище

Необезопасена стопанска техника причини пожар в зърнен блок край панагюрското село Оборище. 12 декара насаждания изгоряха в пламъците.  В хода на разследването е установено,  че огънят е тръгнал от неизправност при бораване с косачка в съседен блок. По случая се води досъдебно производство.  Възникналият пожар е повод от пожарната отново да..

публикувано на 08.07.24 в 12:43