Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потомка на Бенковски пoкaзва България в платна с шевици

Изложбата "Род" е в Къщата на художниците в Стария град

28 платна с шевици, изрисувани за всяка от 28-те области на България и повечето съчетани с емблематично място от тях. Това представлява изложбата „Род“ на Радина Росенова, която днес се открива в Къщата на художниците „Верен Стамболян“, като част от събитията в Празниците на Стария град. 

Пловдив е представн с Етнографския музей, а елементи от шевица могат да се открият в неговото изображение. Родният на Радина Росенова Разград присъства без емблематична забележителност, но с две шевици, специфични за местните хора, наричани още кАпанци. В тях, казва авторката, се съдържат най-много старобългарски символил. А Пазарджик, където завършва училище за изкуства, е избрала да вплете в местната шевица Часовниковата кула.

Родовата история на Радина Росенова я свързва с Георги Бенковски по линия на нейната баба Велика Копривщенова. Това е и една от причините идеята  да съедини като нишки на шевица корените ѝ с настоящето не я напуска в 12-те години, когато е учила и живяла извън страната ни.

"Според мен, родолюбието не се възпитава. Във всеки един нас то е закодирано в кръвта ни. Много се гордея, че съм потомка на Бенковски. Тази буйна кръв определено има влияние върху изкуството ми и върху мен като човек. А за шевицата вярвам, че това е вселенският ни код – изцяло посветена на позитивни послания. В моя случай аз се опитвам да изградя един мост между млади и стари. Да търсим тази заедност, от която много се нуждаем  – мисля, че можем да използваме кодовете на нашите деди" - убедена е авторката на проекта.

Тази вечер три поколения от нейния род – баба ѝ, майка ѝ Бояна Илиева и тя самата – ще открият изложбата „Род“.  Тя ще остане тук до 30 септември, а идеята е след това да продължи да пътешества, обикаляйки и българските общности извън граница.  

Още може да чуете в репортажа в звуковия файл. А видео репортажът гледайте в youtube канала ни и тук:



 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

обновено на 03.08.24 в 16:43

Тридневният "Балет без граници" започва на Античния театър

Едно от най-престижните събития в областта на балетното изкуство в България през този сезон Международният фестивал "Балет без граници" стартира днес на сцената на Античния театър. Той ще се проведе в рамките на три поредни вечери.  Магията на музиката, професионализмът на участниците, впечатляващата сценография и изяществото на балетните..

обновено на 03.08.24 в 11:40

Хор от диригенти изпя български фолклорен бисер

В град Хамар, наричан северната "Венеция" на Норвегия, се случи нещо изключително: младият пловдивски диригент Илиян Тиганев създаде хор от млади диригенти от цял свят и с тях изпълни българска фолклорна песен, която буквално запали сърцата на всички присъстващи. Илиян Тиганев, който е диригент на Пловдивския хор "Ангел Букорещлиев", е в Хамар за..

публикувано на 02.08.24 в 16:15

Гела е домакин на Гайдарското надсвирване за 21-ви път

Село Гела от днес до неделя за 21-ви път е домакин на Гайдарското надсвирване - най-големият гайдарски празник в Родопите. Богатата фолклорна програма на две сцени, прочутото гайдарско надсвирване, състезания, безплатни уроци по свирене на гайда, демонстрации, занаяти, традиции и родови срещи са само малка част от тридневния празник, който ще събере..

публикувано на 02.08.24 в 09:09

Зам.- кметът Панов и участници в МФФ си размениха подаръци

Сувенири, грузинска ракия, пластики и шапки от фолклорни носии бяха част от подаръците, които участниците в Международния фолклорен фестивал в Пловдив подариха на зам.-кметът Пламен Панов. Това се случи на традиционната среща между Панов и артистите от всички трупи часове преди кулминацията, която е спектакълът на грузинския държавен ансамбъл..

публикувано на 01.08.24 в 14:00