Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петков и Василев ще обявят нова партия още в четвъртък

Вече има организация за създаването на формацията на Асен Василев и Кирил Петков

| обновено на 14.09.21 в 10:35

На 16 септември 46-то Народно събрание приключва своята работа. Пред България са избори 2 в 1. Какво ще се промени с поредния вот? 

Оценката за дейността на депутатите от отиващия си парламент поставяме с политическия анализатор Иван Тропанкев.

Той написа в социалните мрежи: "Добре, че приключва този парламент." Тропанкев поясни, че страстите в него така са се разгоряли, че се оказва в крайна сметка, че разположените в него политически сили нямат база за разговор. По думите му, те нито искат, нито могат да се помирят, особен тези, на които се разчиташе да съставят правителство.

Тропанкев допълни: "Основното бе, че има някакво задкулисие, което стои и дърпа конците им. Това бе, което ги накара да бъдат непримирими един към друг. Имаше и тънки сметки за общо управление, и в крайна сметка се оказа, че няма как те да направят такова мнозинство, че да могат да управляват. Как ще продължи в следващия парламент, най - вероятно с появата на нов играч, и с отпадането на някои от сегашните партии в парламента. Като например, формацията на Мая Манолова. Нови играчи ще бъдат Кирил Петков и  Асен Василев, които се очаква на 16-ти септември да обявят, че ще има нова формацияАз не съм убеден, че изборите "две в едно" ще бъдат толкова проблемни, както чертаят някои политолози."

Журналистът подчерта, че по отношение на новата формация на Петков и Василев, има много неизвестни, защото не се знае кой ще ги подкрепи. "Има ентусиазъм в много хора, има много Фейсбук групи, но реалната подкрепа става не само с голям ентусиазъм от идването на новия месия, (което е характерно за нас), но и с добрата организация", допълни Тропанкев. 

По повод на президентския вот, Тропанкев отбеляза, че Петър Стоянов трябва да бъде много помолен от няколко политически сили, за да отмени решението си, да не участва в тези избори. "Шансът на Румен Радев е много голям, според някои от проучванията, но ние сме били свидетели на изненади и внезапни сривове", заключи Иван Тропанкев. 
Още от категорията

Президентът е бонус за Петков и Василев, но те за него - не

Социологът Татяна Буруджиева определи, че е трудно да се прогнозира откъде ще дойдат гласоподавателите на на проекта на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. "За една година четири избора са отегчително занимание за избирателите, а и нямаше стимул от парламента, койта да накара хората да гласуват. В този симисъл на новия проект  ще му..

публикувано на 17.09.21 в 11:15

Вината за авиоинцидентите е на земята, тя е на политиците

Това каза в предаването "Точно днес" генералът от резерва Спас Спасов, който е председател на фондация "Български ВВС. Той коментира новината, че записът от черната кутия на падналия край Шабла Миг-29 потвърждава версията на разследването у нас. Според него изненада няма. Очаквано се е потвърдило заключението за "загуба на ориентация" от страна на..

публикувано на 17.09.21 в 10:47

Рестартирай Европа: Пандемията промени начина на образование

Разпространението на коронавируса и неизбежните органичения създадоха нов вид социално общуване и станаха причина за значителни промени в начина на обучение. Това доведе и до нови изисквания към решилите  да тръгнат по пътя на науката успоредно с четвърта пандемична вълна.  В годишната си реч  пред Европарламента председателят на..

публикувано на 17.09.21 в 10:05
Лъчезар Томов

Вирусът е като машина, която не може да се умори

“Очаква ни тежка есен”, заяви математикът д-р Лъчезар Томов в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив.  Той каза, че очакванията са да се повтори броят на заболели от предходната есен, където числата достигаха до 3-4 хиляди заболели на ден. “Очакваме минимум такъв брой заболели. Този път обаче с по-трудно сваляне на броя заболели, отново..

публикувано на 16.09.21 в 15:44

Можем да очакваме странни резултати от изборите 2 в 1

„46-то НС функционираше, за да удовлетвори емоционалните щения на десетина партийни лидери и няколко депутати около тях. Не биваше да имаме никакви очаквания от него“, това заяви политологът и преподавател в Софийски университет Страхил Делийски в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той припомни, че зад гласовете на партиите стоят..

публикувано на 16.09.21 в 11:30