Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков и Василев ще обявят нова партия още в четвъртък

Вече има организация за създаването на формацията на Асен Василев и Кирил Петков

| обновено на 14.09.21 в 10:35

На 16 септември 46-то Народно събрание приключва своята работа. Пред България са избори 2 в 1. Какво ще се промени с поредния вот? 

Оценката за дейността на депутатите от отиващия си парламент поставяме с политическия анализатор Иван Тропанкев.

Той написа в социалните мрежи: "Добре, че приключва този парламент." Тропанкев поясни, че страстите в него така са се разгоряли, че се оказва в крайна сметка, че разположените в него политически сили нямат база за разговор. По думите му, те нито искат, нито могат да се помирят, особен тези, на които се разчиташе да съставят правителство.

Тропанкев допълни: "Основното бе, че има някакво задкулисие, което стои и дърпа конците им. Това бе, което ги накара да бъдат непримирими един към друг. Имаше и тънки сметки за общо управление, и в крайна сметка се оказа, че няма как те да направят такова мнозинство, че да могат да управляват. Как ще продължи в следващия парламент, най - вероятно с появата на нов играч, и с отпадането на някои от сегашните партии в парламента. Като например, формацията на Мая Манолова. Нови играчи ще бъдат Кирил Петков и  Асен Василев, които се очаква на 16-ти септември да обявят, че ще има нова формацияАз не съм убеден, че изборите "две в едно" ще бъдат толкова проблемни, както чертаят някои политолози."

Журналистът подчерта, че по отношение на новата формация на Петков и Василев, има много неизвестни, защото не се знае кой ще ги подкрепи. "Има ентусиазъм в много хора, има много Фейсбук групи, но реалната подкрепа става не само с голям ентусиазъм от идването на новия месия, (което е характерно за нас), но и с добрата организация", допълни Тропанкев. 

По повод на президентския вот, Тропанкев отбеляза, че Петър Стоянов трябва да бъде много помолен от няколко политически сили, за да отмени решението си, да не участва в тези избори. "Шансът на Румен Радев е много голям, според някои от проучванията, но ние сме били свидетели на изненади и внезапни сривове", заключи Иван Тропанкев. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46