Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Превозвачите да кандидатстват за компенсации от бюджета

| обновено на 14.09.21 в 10:22

С актуализацията на държавния бюджет преди дни, са отпуснати 40 милиона лева за компенсации на превозвачи в страната, съобщи в интервю за Радио Пловдив местният депутат и бивш кмет на града с два мандата  Иван Тотев. 

По думите му, пловдивските транспортни фирми могат да кандидатстват по тази форма. Така парите за тях няма да тежат само на градската хазна. Проблемът обаче е в лошата комуникация от страна на общината, коментира Иван Тотев.

"Темата не е нова за Пловдив, тя се повтаря постоянно, но проблемът е в доста лошата комуникация с общината.  Създава се едно усещане, че се действа на пожар, със спешни мерки. Има възможност превозвачите да получат средства от държавата, вместо от общинската хазна. Това стана възможно след актуализацията на държавния бюджет в последните дни на този парламент.  Важно е на днешната общинска сесия кметът на Пловдив да бъде убедителен за да се прецени необходимата сума, която ще се даде за обслужващите градския транспорт.  Тя няма да бъде поравно за всички, всяка фирма ще получи индивидуален дял от гласуваните пари след анализ на дейността." 

На общинската сесия днес съветниците  на Пловдив ще гласуват допълнителни 3 милиона лева субсидия за 3-те фирми превозвачи в града. Миналия четвъртък кметът Здравко Димитров се срещна с тях и обеща да бъдат подпомогнати, за да не стачкуват.

От актуализирания държавен бюджет Община Пловдив ще получи допълнителни 2 милиона и 200 хиляди лева чрез изразвнителната субсидия, заяви още Иван Тотев.

До получаването на допълнителните средства се стигна, след като в актуализацията на бюджте бяха включени не само средства за подкрепа на медици и бизнеса, но и на общините. Текстовете бяха предложени от ГЕРБ и в частност от Иван Тотев,

„Това също е една допълнителна подкрепа за Община Пловдив. По време на разискването получих подкрепа и помощ от пловдивския народен представител от „Изправи се БГ! Ние идваме“ Мария Капон. Но е факт – Пловдив ще получи допълнителни 2 милиона и 200 хиляди лева. Средствата ще се получат с общата изравнителна субсидия“, каза пред Радио Пловдив Иван Тотев.

Той обясни, че средствата могат да бъдат използвани според нуждите на града, предвид ковид ситуацията.

Цялото интервю с Иван Тотев можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Президентът е бонус за Петков и Василев, но те за него - не

Социологът Татяна Буруджиева определи, че е трудно да се прогнозира откъде ще дойдат гласоподавателите на на проекта на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. "За една година четири избора са отегчително занимание за избирателите, а и нямаше стимул от парламента, койта да накара хората да гласуват. В този симисъл на новия проект  ще му..

публикувано на 17.09.21 в 11:15

Вината за авиоинцидентите е на земята, тя е на политиците

Това каза в предаването "Точно днес" генералът от резерва Спас Спасов, който е председател на фондация "Български ВВС. Той коментира новината, че записът от черната кутия на падналия край Шабла Миг-29 потвърждава версията на разследването у нас. Според него изненада няма. Очаквано се е потвърдило заключението за "загуба на ориентация" от страна на..

публикувано на 17.09.21 в 10:47

Рестартирай Европа: Пандемията промени начина на образование

Разпространението на коронавируса и неизбежните органичения създадоха нов вид социално общуване и станаха причина за значителни промени в начина на обучение. Това доведе и до нови изисквания към решилите  да тръгнат по пътя на науката успоредно с четвърта пандемична вълна.  В годишната си реч  пред Европарламента председателят на..

публикувано на 17.09.21 в 10:05
Лъчезар Томов

Вирусът е като машина, която не може да се умори

“Очаква ни тежка есен”, заяви математикът д-р Лъчезар Томов в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив.  Той каза, че очакванията са да се повтори броят на заболели от предходната есен, където числата достигаха до 3-4 хиляди заболели на ден. “Очакваме минимум такъв брой заболели. Този път обаче с по-трудно сваляне на броя заболели, отново..

публикувано на 16.09.21 в 15:44

Можем да очакваме странни резултати от изборите 2 в 1

„46-то НС функционираше, за да удовлетвори емоционалните щения на десетина партийни лидери и няколко депутати около тях. Не биваше да имаме никакви очаквания от него“, това заяви политологът и преподавател в Софийски университет Страхил Делийски в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той припомни, че зад гласовете на партиите стоят..

публикувано на 16.09.21 в 11:30