Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Избори 2 в 1 крият риск едната кампания да потопи другата

Снимка: БГНЕС

Съвпадението на двата типа избори е лошо. Няма никаква перспектива, в която който и да било би могъл да спечели от това. Причината е в това, че двата избора имат отношение към различни институции и рискът е едната предизборна кампания да потопи другата. Ситуацията е особена, никога досега не сме провеждали подобен тип избори две в едно“. Това одчерта политологът доц. Антоний Гълъбов.

По думите му, трябва да си дадем сметка за всички рискове пред политическата система. Най-големият от тях е, че българските граждани могат да реагират негативно на това, което виждат през последните месеци и да не участват в избори.

„Най-важното е гражданите да успеят да преодолеят емоционалната си реакция спрямо поведението на политическите партии и да излязат на избори. На 11 юли бе достигнато най-никтото равнище на участие в избори от 1990 г., когато гласуваха 2 млн 700 хиляди души и ако слезем под 2,5 млн., това ще бъде много сериозен проблем, защото означава, че единствената демократична бариера пред установяване на някакъв полупрезидентски режим в България няма да се реализира.“

Доц. Гълъбов подчерта още, че до момента президентът Румен Радев не е припознат като кандидатура на нито една партия. Стратегията на Радев не предполага да бъде партиен кандидат, защото той ще се стреми да има контрол върху следващо управляващо мнозинство в НС. Неговите сметки са да бъде подкрепен от партии, които ще могат да формират мнозинство  в следващия Парламент.

„Съчетаването на най-мажоритарния избор – избор за президент с пропорционален избор за НС крие много сериозни рискове пред поведението на политическите партии, които трябва да възстановят доверието на избирателите си. Това е много трудно в момента“.

Доц. Гълъбов обаче бе категоричен, че в България има много качествени и добре подготвени достойни хора, които могат да бъдат издигнати, но въпросът е доколко личният им авторитет би могъл да мотивира избирателите да подкрепят и партиите, които са ги издигнали.

Чуйте повече от звуковия файл:


Още от категорията

Президентът е бонус за Петков и Василев, но те за него - не

Социологът Татяна Буруджиева определи, че е трудно да се прогнозира откъде ще дойдат гласоподавателите на на проекта на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. "За една година четири избора са отегчително занимание за избирателите, а и нямаше стимул от парламента, койта да накара хората да гласуват. В този симисъл на новия проект  ще му..

публикувано на 17.09.21 в 11:15

Вината за авиоинцидентите е на земята, тя е на политиците

Това каза в предаването "Точно днес" генералът от резерва Спас Спасов, който е председател на фондация "Български ВВС. Той коментира новината, че записът от черната кутия на падналия край Шабла Миг-29 потвърждава версията на разследването у нас. Според него изненада няма. Очаквано се е потвърдило заключението за "загуба на ориентация" от страна на..

публикувано на 17.09.21 в 10:47

Рестартирай Европа: Пандемията промени начина на образование

Разпространението на коронавируса и неизбежните органичения създадоха нов вид социално общуване и станаха причина за значителни промени в начина на обучение. Това доведе и до нови изисквания към решилите  да тръгнат по пътя на науката успоредно с четвърта пандемична вълна.  В годишната си реч  пред Европарламента председателят на..

публикувано на 17.09.21 в 10:05
Лъчезар Томов

Вирусът е като машина, която не може да се умори

“Очаква ни тежка есен”, заяви математикът д-р Лъчезар Томов в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив.  Той каза, че очакванията са да се повтори броят на заболели от предходната есен, където числата достигаха до 3-4 хиляди заболели на ден. “Очакваме минимум такъв брой заболели. Този път обаче с по-трудно сваляне на броя заболели, отново..

публикувано на 16.09.21 в 15:44

Можем да очакваме странни резултати от изборите 2 в 1

„46-то НС функционираше, за да удовлетвори емоционалните щения на десетина партийни лидери и няколко депутати около тях. Не биваше да имаме никакви очаквания от него“, това заяви политологът и преподавател в Софийски университет Страхил Делийски в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той припомни, че зад гласовете на партиите стоят..

публикувано на 16.09.21 в 11:30