Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2 в 1 крият риск едната кампания да потопи другата

Снимка: БГНЕС

Съвпадението на двата типа избори е лошо. Няма никаква перспектива, в която който и да било би могъл да спечели от това. Причината е в това, че двата избора имат отношение към различни институции и рискът е едната предизборна кампания да потопи другата. Ситуацията е особена, никога досега не сме провеждали подобен тип избори две в едно“. Това одчерта политологът доц. Антоний Гълъбов.

По думите му, трябва да си дадем сметка за всички рискове пред политическата система. Най-големият от тях е, че българските граждани могат да реагират негативно на това, което виждат през последните месеци и да не участват в избори.

„Най-важното е гражданите да успеят да преодолеят емоционалната си реакция спрямо поведението на политическите партии и да излязат на избори. На 11 юли бе достигнато най-никтото равнище на участие в избори от 1990 г., когато гласуваха 2 млн 700 хиляди души и ако слезем под 2,5 млн., това ще бъде много сериозен проблем, защото означава, че единствената демократична бариера пред установяване на някакъв полупрезидентски режим в България няма да се реализира.“

Доц. Гълъбов подчерта още, че до момента президентът Румен Радев не е припознат като кандидатура на нито една партия. Стратегията на Радев не предполага да бъде партиен кандидат, защото той ще се стреми да има контрол върху следващо управляващо мнозинство в НС. Неговите сметки са да бъде подкрепен от партии, които ще могат да формират мнозинство  в следващия Парламент.

„Съчетаването на най-мажоритарния избор – избор за президент с пропорционален избор за НС крие много сериозни рискове пред поведението на политическите партии, които трябва да възстановят доверието на избирателите си. Това е много трудно в момента“.

Доц. Гълъбов обаче бе категоричен, че в България има много качествени и добре подготвени достойни хора, които могат да бъдат издигнати, но въпросът е доколко личният им авторитет би могъл да мотивира избирателите да подкрепят и партиите, които са ги издигнали.

Чуйте повече от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33