Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пловдивските училища и детски градини готови за първия учебен ден

| обновено на 14.09.21 в 13:06

Всички общински детски градини и училища в Пловдив са готови да посрещнат първия учебен ден, съобщиха от общинската администрация. 

Класните стаи в 18 общински училища бяха освежени, изграждат или се обновяват 10 детски градини

Всички 52 общински детски градини в Пловдив са в пълна готовност за откриване на новата учебна година. Към момента са записани 10 940 деца. От тях най-малките, 3-годишните деца, са 2700.

Пълна готовност за първия учебен ден имат и всички 52 общински училища. Сред тях са 4 начални, 21 основни, 2 обединени, 5 профилирани гимназии, 18 средни училища и 2 професионални гимназии. Над 33 000 ученици от I до XII клас и около 700 пет и шестгодишни деца, разпределени в подготвителните групи, ще прекрачат прага на класните стаи.

До момента  са записани над 3100 първокласници.

В 18 общински училища през летния период бяха извършени  козметични ремонти за освежаване на класни стаи и коридори –  шпакловане, боядисване на стени и тавани, циклене и лакиране на паркет. В ОУ „Петър Берон“ е направена външна изолация на малката сграда, а в МГ „Акад. Кирил Попов“ е ремонтиран покривът.

В няколко учебни заведения са изградени STEM центрове – специално създадени и оборудвани учебни пространства с фокус върху изучаването и прилагането на компетентности в областта на природо-математическите науки. 

Одобрените за финансиране през 2021 г. са ЕГ „Пловдив“, СУ „Черноризец Храбър“ и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника с 300 000 лв., и ЕГ „Иван Вазов“ с 210 000 лв. В СУ Софроний Врачански“ се изгражда STEM център със средства от бюджета на училището.

Приключи ремонтът и в двете сгради на СУ „Любен Каравелов“ по проект „Образователна инфраструктура - изграждане и обновяване на училища, детски градини и ясли в град Пловдив“, финансиран по Оперативна програма„Региони в растеж”. С приключването на втория етап от проекта училището разполага с  мултифункционална зала и басейн.

Продължават дейностите по изпълнение националната програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища.  Припомняме, че Община Пловдив получи финансиране от 14  817 000 млн. лева. за 7 обекта, с които кандидатства по нея. 

На 13.09.2021 г. бе открита нова сграда на ДГ „Перуника“, изградена по проект „Образователна инфраструктура – изграждане и обновяване на училища, детски градини и ясли в град Пловдив“.

По отношение на детските градини, с оглед разкриването на допълнителни места за обхващане на децата в предучилищна подготовка,  в  Пловдив предстои изграждането или са в процес на строителство следните обекти:

Район „Централен“:

- нова сграда на ДГ „Каменица“ – 6 групи (изпълнява се по програма „Региони в растеж“);

- ДГ „Чучулига“ – нови 2 групи (изпълнява се по национална програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища);

- ДГ „Буратино“ – нови 3 групи (изпълнява се по национална програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища) - предстои да бъде избран изпълнител;

Район „Източен“:

- нова сграда с 8 групи на ул. „Богомил“ (изпълнява се по програма „Региони в растеж“), която се очаква се да бъде готова и открита до края на предстоящата календарна 2021 година.

Район „Южен“:

- нова сграда с 4 групи до ОУ „Стоян Михайловски“ (изпълнява се по национална програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища) - в момента тече процедура по избор на изпълнител;

- нова сграда с 8 групи на бул. „Ал. Стамболийски“ (финансирана от капиталовата програма на Община Пловдив), която се очаква се да бъде готова и открита до края на предстоящата календарна 2021 година.

- нов корпус с 4 групи към ДГ „Зорница“ (изпълнява се по програма „Региони в растеж“) – сключен е договор с изпълнител.

Район „Тракия“:

- нова сграда с 8 групи (изпълнява се по национална програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища) - предстои да бъде избран изпълнител.

Реконструкция ще започне и в ДГ „Майчина грижа“ с цел разширяване. Предстои изграждането и на чисто нова детска градина в квартал „Съдийски“

Всички тези проекти ще осигурят нови места за прием на деца в детски градини. Така се ще се даде възможност на всички  желаещи родители  да запишат децата си и да започне поетапно закриване на детските градини, които в момента се намират  в пригодени блокови пространства.


Галерия

Още от категорията
Общината в Пазарджик

Изграждат паметник на светите Константин и Елена в Пазарджик

В Пазарджик беше учреден инициативен комитет за изграждането на паметник на Светите равноапостоли Константин и Елена, като закрилници на града. Скулптурата ще бъде поставена на видно място, на един от бреговете на река Марица. Според първоначалния проект фигурите на равноапостолите Константин и Елена ще бъдат поставени върху фундамент, като общата..

публикувано на 18.09.21 в 13:27

162 са новите случаи на коронавирус в Пловдив област

1 892 са новите случаи на коронавирус в страната за денонощието. Положителни са 7,5% от направените над 25 хиляди теста, сочат последните данни на Единния информационен портал.  Най-много, близо 300 , са новите случаи в София, следват области Пловдив със 162 случая.  В Пазарджик новозаразените са 69 , а в Смолян – 20. Над 4 600 са пациените в..

обновено на 18.09.21 в 10:47

Изнесен пункт за ваксиниране срещу коронавирус в Пловдив

Изнесен пункт за имунизации срещу коронавирус ще има в Пловдив днес и утре.  И в двата дни той ще е разположен на територията на магазин от верига хипермаркети на   бул. „Санкт Петербург“ от 10 до 18часа. От Министерството на здравеопазването съобщиха, че ще през почивните дни изнесени пунктове за имунизация ще има и в София, Варна, Плевен,..

обновено на 18.09.21 в 10:47

Фестивалът "Пловдив - древен и вечен" продължава в парк Лаута

Фестивалът „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство” продължава днес и утре в парк „Лаута“, където пловдивчани и гостите на града могат да видят оригинални мечове, копия, боздугани и стрели от Античността и Средновековието.  През двата дни в различните фестивални зони над 200 участници ще претворят хилядолетната история..

публикувано на 18.09.21 в 10:47

Смяна на кабели на Централна гара пусна бариерите за 2 часа по възлови булеварди

ЖП авария блокира тази сутрин прелезите на бул. Копривщица и Пещерско шосе, като парализира трафика в час пик. Близо два часа - от 8 до 9,30 автомобилите се оказаха затапени около кръстовищата с прелезите.  Повреда по трасето, а не авария в бариерите на прелезите е причина за затварянете на бариерите при кръстовищата на бул. „Копривщица“ в..

публикувано на 17.09.21 в 16:33