Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ОбС "свали" от 3 на 1 млн. лв. компенсациите за фирмите - превозвачи

След повече от час и половина ожесточени дебати в зала общинските съветници на Пловдив решиха да отпуснат 1 милион лева на 3-те фирми превозвачи. Зам.-кметът по финанси Величко Родопски уточни, парите ще се вземат от електронната система за градския транспорт, където са предвидени 950 000 лв., и допълнително ще се търсят в бюджета 50 хиляди лв.

Първоначално, след среща на представители на транспортните фирми с кмета Здравко Димитров миналата седмица стана ясно, че ще отпуснат 2 милиона лева, за да не се стигне до стачка. Превозвачите обявиха, че загубите им от купуване на преференциални карти за пътуване надхвърлят 1,5 млн. лв. до края на август. 
Часове преди сесията на ОбС кметът внесе извънредно предложение за компенсация от 3 милиона лева. Според него 1 млн. лева ще се вземат от реконструкцията на ул. "Даме Груев", други 600 000 лева - от електронната система за градския транспорт и 1, 050 млн. лева - от отчуждителни процедури. Други 350 000 лева за разходи за материали и текущи ремонти също се пренасочват към превозвачите.

В зала обаче предложението претърпя сериозни промени. 

Независимият съветник Слави Георгив припомни, че сагата с пловдивския градски транспорт датира от времето на кмета Иван Чомаков, и напомни, че сигналите за нередности в транспорта са от години, но общината не взема мерки.  Лидерът на групата на ВМРО Стефан Послийски предложи сега да се платят 1 милион лева, а остатъкът от 588 000 лв. – по-нататък. Той бе подкрепен от председателя на групата на ГЕРБ Йордан Илиев.  

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“ пък предложи съставянето на нарочна комисия, която да разгледа всички документи, свързани с транспорта, и да излезе с конкретни предложения. Председателят на БСП Николай Радев обаче напомни, че няма нужда от такава комисия, защото в ОбС функционира комисия по транспорта. В крайна сметка в зала предложението за нова комисия не бе прието.

Представителят на превозвачите Веселин Дошков призова в зала съветниците да подкрепят отпускането на средства, като припомни, че дългове са натрупани още от 2016 г.

В крайна сметка, след близо 2 часа дебати, 31 съветници от ГЕРБ, ВМРО, БСП и "Съюз за Пловдив" гласуваха за отпускането на 1 млн. лв., 4-ма от "Демократична България“ и 2-ма от „Кауза Пловдив“ бяха против, а 5-ма се въздържаха.

След решението на местния парламент кметът Димитров коментира, че проблемите с градския транспорт на Пловдив се повтарят всяка година. "Миналата година реагира държавата, мисля, че сега пак ще стане така. Утре зам.- кметът Тодор Чонов има среща с министъра на транспорта". По думите на кмета не е редно разговорите да се водят през медиите, и е станало "много грозно", кагато именно през медиите те са алармирали, че готвят протести. 

В същото време кметът коментира и правото  им  да поискат компенсации, защото търпят загуби заради по- малкото пътници и по- скъпи горива.

"Проблемът е общ и аз като кмет на град Пловдив съм длъжен да намеря изход от ситуацията", каза още пловдивският кмет.

По обяд сесията бе прекратена след липса на кворум. 

Още от категорията
Общината в Пазарджик

Изграждат паметник на светите Константин и Елена в Пазарджик

В Пазарджик беше учреден инициативен комитет за изграждането на паметник на Светите равноапостоли Константин и Елена, като закрилници на града. Скулптурата ще бъде поставена на видно място, на един от бреговете на река Марица. Според първоначалния проект фигурите на равноапостолите Константин и Елена ще бъдат поставени върху фундамент, като общата..

публикувано на 18.09.21 в 13:27

162 са новите случаи на коронавирус в Пловдив област

1 892 са новите случаи на коронавирус в страната за денонощието. Положителни са 7,5% от направените над 25 хиляди теста, сочат последните данни на Единния информационен портал.  Най-много, близо 300 , са новите случаи в София, следват области Пловдив със 162 случая.  В Пазарджик новозаразените са 69 , а в Смолян – 20. Над 4 600 са пациените в..

обновено на 18.09.21 в 10:47

Изнесен пункт за ваксиниране срещу коронавирус в Пловдив

Изнесен пункт за имунизации срещу коронавирус ще има в Пловдив днес и утре.  И в двата дни той ще е разположен на територията на магазин от верига хипермаркети на   бул. „Санкт Петербург“ от 10 до 18часа. От Министерството на здравеопазването съобщиха, че ще през почивните дни изнесени пунктове за имунизация ще има и в София, Варна, Плевен,..

обновено на 18.09.21 в 10:47

Фестивалът "Пловдив - древен и вечен" продължава в парк Лаута

Фестивалът „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство” продължава днес и утре в парк „Лаута“, където пловдивчани и гостите на града могат да видят оригинални мечове, копия, боздугани и стрели от Античността и Средновековието.  През двата дни в различните фестивални зони над 200 участници ще претворят хилядолетната история..

публикувано на 18.09.21 в 10:47

Смяна на кабели на Централна гара пусна бариерите за 2 часа по възлови булеварди

ЖП авария блокира тази сутрин прелезите на бул. Копривщица и Пещерско шосе, като парализира трафика в час пик. Близо два часа - от 8 до 9,30 автомобилите се оказаха затапени около кръстовищата с прелезите.  Повреда по трасето, а не авария в бариерите на прелезите е причина за затварянете на бариерите при кръстовищата на бул. „Копривщица“ в..

публикувано на 17.09.21 в 16:33