Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсенето на подкрепа с плаващи мнозинства е грешка

„Някой се беше пошегувал, че политиците ще се явяват вече не на поправителна, а на ликвидационна сесия тази година, тъй като няколко пъти не успяват да вземат един и същи изпит. Демокрацията е процес на учене, надеждата е, че все пак  дотук са извлечени някакви поуки от неуспехите“. Това заяви политологът Даниел Смилов.

Като основен неуспех той изтъкна опита да бъде съставено Правителство на малцинството с едва  65 депутата, които да  встъпват на плаващи мнозинства, т.е. разчитащи на всички партии.

„Надявам се тази идея, разчитаща на малцинствен кабинет на плаващите мнозинства да не бъде пренасяна в следващия Парламент, защото резултатът едва ли ще бъде позитивен“.

По думите на Смилов, фактор, който ще вдигне избирателната активност, е съвпадането на президентските и парламентарните избори. Съвпадението би дало шанс за повишаване интереса на избирателите към изборния процес.

„Ако се разчита само на това обаче, никак няма да е достатъчно и затова партиите трябва внимателно да се замислят за посланията си. Вина имат всички – и новите партии на промяната, че не успяха да съставят Правителство, експериментирайки с неработеща формула на властта. Старите партии пък също понасят отговорност, защото са се капсулирали и разчитат другите да се провалят, за да се върнат те. Това е измамно, защото, ако някой друг се е провалил, това не означава, че ще се влюбят в теб и ще гласуват с ентусиазъм“.

Смилов бе категоричен, че ако партиите нямат силни кандидати, това ще повлияе на парламентарния им резултат.

"С гласовете на БСП можеше и трябваше да бъде създадено Правителство, но това не се случи. В спектъра на промяната е важно как партиите ще си прочетат уроците от 46 Парламент. Всички чакаме с  интерес да видим какъв ще бъде новия проект на Кирил Петков, който има потенциал да вдигне всички лодки на промяната като създаде ентусиазъм, но и обратното – да раздроби партиите, като ги постави в  състояние на конкуренция“.

Петков и Василев + „Демократичн България“, която в момента е във възходяща тенденция, може да промени подреждането на първите три партии.

„Такава формация би стояла доста силно и би привлекла гласове. Има и вариант ГЕРБ да бъде първа партия, но би било доста трудно да се върне на власт, защото ги няма партньорите“, подчерта Смилов.

Цялото интервю – от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35