Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив откри 15 септември с различен час на тържествата

| обновено на 15.09.21 в 16:14

15-ти септември започна с традиционната, празнична атмосфера във всички пловдивски училища. Не всички ученици присъстваха по едно и също време на тържествата, имаше си часове, различни за отделните класове. 

Първи бяха първокласниците, и по-големите от пети и осми клас. Така гласи заповед на МОН, за да се спазват мерките срещу Ковид-19.

Маските не смутиха началото, но децата знаят за тях дори в 1 клас, и дори им ги купуват с различни емоджита по тях. 

Първият школски звънец удари за 3100 пловдивски първокласници, а общият брой на учениците от I до XII клас е 33 хиляди. 

Първолаците положиха клетва, традиция за Основно училище „Димитър Талев“ в Кичюк Париж.  Кметът Здравко Димитров откри новата учебна година в училище "Димитър Талев" . Той каза : „Бъдете здрави, усмихнати и не спирайте да учите, да мечтаете и да играете. Родители, направили сте правилния избор за училище. Имайте търпение, децата ви са в добри ръце. Колеги, вие наистина сте направили чудно място за тези деца. Вашата професия е благородна и не е лесна. Сейте семето на знанието, децата са прекрасни“

По-големите ученици, тези от Професионалната гимназия по машиностроене посрещнаха заместник - министъра на образованието и науката проф. Генка Петрова, която им обясни, че имат шанс да учат в училище, което е в крак с европейското образование, където се търсят т.нар. "зелени технологии". Тя уточни: "Това е проритет за Европа, електротранспорт, електромотокари и работата с тях."

Проф. Петрова, като фармаколог сложи акцент и над ваксинациите на учителите в България. Тя уточни, че 30% от учителите имат поставени ваксини срещу коронавируса. 

Директорът на професионалното училище инж. Кирил Саксанов каза, че имат единствената в България паралелка, дуално обучение със специалност "Електрически превозни средства". Училището работи съвместно с Тракия икономическа зона, имат и нов проект, който ще се изпълнява през новата учебна година.

Учениците от Професионалната гимназия по машиностроене определиха  своя избор, като идея за бъдещата им работа в производството. Част от тях ще продължат висше образование в същата специалност. 

"Успешна година и по-малко пред лаптопите", това си пожелаха ученици и учители в пловдивските училища, на 15 септември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17