Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вирусът е като машина, която не може да се умори

Лъчезар Томов
Снимка: Ани Петрова

“Очаква ни тежка есен”, заяви математикът д-р Лъчезар Томов в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив. 

Той каза, че очакванията са да се повтори броят на заболели от предходната есен, където числата достигаха до 3-4 хиляди заболели на ден.

“Очакваме минимум такъв брой заболели. Този път обаче с по-трудно сваляне на броя заболели, отново много починали учители, както и драматично покачване на броя деца, които са по-тежко болни и се нуждаят от хоспитализация”, каза д-р Томов.

Той сравни структурата на България с тази на Русия и припомни, че там вълната продължава поне 3 месеца, с ненамаляваща смъртност. 

С начина, по който хората тук игнорират опасността на ситуацията и масовото неспазване на мерки, не можем да очакваме нищо по-добро от повторение на миналата есен. Възможно е дори заболелите да са повече”.

“Може да се задържат и на 3 хиляди на ден, без покачване, но това зависи от реакциите на хората спрямо ситуацията и темповете на ваксинация” , каза д-р Томов.

Прогнозата на математикa е, че учениците ще се задържат в класните стаи между 2 и 4 седмици, преди отново да преминат на дистанционно обучение. 

Това, че днес заболелите са по-малко от вчера не е причина за успокоение. Ако спазваме дистанция и се ваксинираме, ваксинираме и децата над 12-годишна възраст, снабдяваме ги с хубави маски- тогава можем да сме много по-спокойни”, категоричен бе Томов.

Той допълни още, че ако продължаваме да не спазваме мерките и процентът на ваксинирани остане нискък е възможно да се повтори руският сценарии, при който опашката на вируса е по-дълга, а броя на заболелите не спада.

“За съжаление вирусът е като машина, която не може да се умори”, каза Томов. 

Той коментира още и ваксинацията по време на пика на пандемята.

“Лошото е че ваксинация във върха на епидемията е много неефективна”, каза математикът и допълни, че “родителите забравят, че и децата са хора”, в призив децата над 12г. също да бъдат ваксинирани. 

"Рискът от заразени деца е най-нисък, въпреки това се очаква те да са 2-3 пъти повече от предходните вълни”, каза математикът и допълни: “тези ваксини са много по-безопасни. Предишните ваксини са тествани върху 2000 души, тези са тествани върху 80 000”.

Въпреки това, той бе оптимистичен, че есента ваксинационната кампания ще се ускори и хората ще бъдат по-мотивирани да се имунизират. 

Цялото интервю с математика д-р Лъчезар Томов слушайте в звуковия файл. 


Още от категорията

Ако транспортът в Пловдив спре, кметът не трябва да управлява

Във времето на програма „Ден след ден“ е срещата на кмета на Пловдив Здравко Димитров с превозвачите след разкритията за източване на над 20 милиона лева публични средства от двама от тях с помощта на общински служители.  Разследващите оповестиха повече детайли за случая, а към данните им добавяме съмненията на общинския съветник от ДСБ Йордан..

публикувано на 22.10.21 в 15:50

От 34 години съм в Мюнхен, а у нас още ме учат как се живее там

Юлия Станкова от 34 години живее в Мюнхен, била е учител по пиано. Вече е пенсионер, което й позволява да пътува повече като често се връща в родния й Пловдив.  В момента си е у дома и следи с интерес дебата за въвеждането на зеления сертификат на закрито. Ядосва се на реплики, че тук с мерките се прекалява в сравнение с Германия и другите..

публикувано на 22.10.21 в 12:53

В Чепеларе и да искаш, няма откъде да извадиш сертификат

На територията на Община Чепеларе не функционират пунктове за издаване на необходимите на гражданите зелени сертификати, които да им позволят да участват пълноценно в обществения живот, а на бизнеса да генерира приходи, чрез осъществяване на дейността си. Това се казва в ппротестно писмо на сдружението "Заедно за Чепеларе, изпратено за..

публикувано на 22.10.21 в 11:27

Може би е време във "фризера" да влезе и цената тока за бизнеса

Първите компенсации в размер на 110 лв. на мегаватчас за небитовите консуматори на електрическа енергия се очаква да бъдат изплатени със следващите фактури за електрическа енергия. Това съобщи служебният министър на енергетиката Андрей Живков.   Той уточни, че в рамките на пет дни ще бъдат изготвени образците на договорите и ще започнат да се..

публикувано на 22.10.21 в 11:13

Пловдивските училища са лидери по онлайн обучение

В Пловдив училищата са подготвени изцяло за онлайн обучението и са лидери в страната по този показател. Това заяви заместник-кметът Стефан Стоянов по повод преминаването от днес на ротационен принцип на обучение в пловдивските учебни заведения. По схемата 50% присъствено обучение и 50% обучение от разстояние в електронна среда са всички..

публикувано на 22.10.21 в 10:42