Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вирусът е като машина, която не може да се умори

Лъчезар Томов
Снимка: Ани Петрова

“Очаква ни тежка есен”, заяви математикът д-р Лъчезар Томов в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив. 

Той каза, че очакванията са да се повтори броят на заболели от предходната есен, където числата достигаха до 3-4 хиляди заболели на ден.

“Очакваме минимум такъв брой заболели. Този път обаче с по-трудно сваляне на броя заболели, отново много починали учители, както и драматично покачване на броя деца, които са по-тежко болни и се нуждаят от хоспитализация”, каза д-р Томов.

Той сравни структурата на България с тази на Русия и припомни, че там вълната продължава поне 3 месеца, с ненамаляваща смъртност. 

С начина, по който хората тук игнорират опасността на ситуацията и масовото неспазване на мерки, не можем да очакваме нищо по-добро от повторение на миналата есен. Възможно е дори заболелите да са повече”.

“Може да се задържат и на 3 хиляди на ден, без покачване, но това зависи от реакциите на хората спрямо ситуацията и темповете на ваксинация” , каза д-р Томов.

Прогнозата на математикa е, че учениците ще се задържат в класните стаи между 2 и 4 седмици, преди отново да преминат на дистанционно обучение. 

Това, че днес заболелите са по-малко от вчера не е причина за успокоение. Ако спазваме дистанция и се ваксинираме, ваксинираме и децата над 12-годишна възраст, снабдяваме ги с хубави маски- тогава можем да сме много по-спокойни”, категоричен бе Томов.

Той допълни още, че ако продължаваме да не спазваме мерките и процентът на ваксинирани остане нискък е възможно да се повтори руският сценарии, при който опашката на вируса е по-дълга, а броя на заболелите не спада.

“За съжаление вирусът е като машина, която не може да се умори”, каза Томов. 

Той коментира още и ваксинацията по време на пика на пандемята.

“Лошото е че ваксинация във върха на епидемията е много неефективна”, каза математикът и допълни, че “родителите забравят, че и децата са хора”, в призив децата над 12г. също да бъдат ваксинирани. 

"Рискът от заразени деца е най-нисък, въпреки това се очаква те да са 2-3 пъти повече от предходните вълни”, каза математикът и допълни: “тези ваксини са много по-безопасни. Предишните ваксини са тествани върху 2000 души, тези са тествани върху 80 000”.

Въпреки това, той бе оптимистичен, че есента ваксинационната кампания ще се ускори и хората ще бъдат по-мотивирани да се имунизират. 

Цялото интервю с математика д-р Лъчезар Томов слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КС гарантира недосегаемост на "избралите" главния прокурор

Направените конституционни промени бяха издържани от законова гледна точка, но Конституционният съд  обяви тези в частта за съдебната система за противоконституционни заради широкото тълкование на т.нар. форма на държавно управление и свързаните с нея изменения в съдебната власт. Това коментира адвокат Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“...

публикувано на 29.07.24 в 10:58

7 пъти може да скочи "Такса смет" заради "замърсителят плаща"

От първи януари догодина общините в страната трябва да въведат нова методика за изчисляване на Такса смет. Тя ще се изчислява на принципа замърсителят плаща. В интервю за Радио Пловдив заместник-кметът Иван Стоянов заяви, че проблемът не е локален, а национален. Според изчисленията на някои общини таксата за битови отпадъци /ТБО/ може да скочи до 7..

публикувано на 29.07.24 в 08:44

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55