Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вирусът е като машина, която не може да се умори

Лъчезар Томов
Снимка: Ани Петрова

“Очаква ни тежка есен”, заяви математикът д-р Лъчезар Томов в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив. 

Той каза, че очакванията са да се повтори броят на заболели от предходната есен, където числата достигаха до 3-4 хиляди заболели на ден.

“Очакваме минимум такъв брой заболели. Този път обаче с по-трудно сваляне на броя заболели, отново много починали учители, както и драматично покачване на броя деца, които са по-тежко болни и се нуждаят от хоспитализация”, каза д-р Томов.

Той сравни структурата на България с тази на Русия и припомни, че там вълната продължава поне 3 месеца, с ненамаляваща смъртност. 

С начина, по който хората тук игнорират опасността на ситуацията и масовото неспазване на мерки, не можем да очакваме нищо по-добро от повторение на миналата есен. Възможно е дори заболелите да са повече”.

“Може да се задържат и на 3 хиляди на ден, без покачване, но това зависи от реакциите на хората спрямо ситуацията и темповете на ваксинация” , каза д-р Томов.

Прогнозата на математикa е, че учениците ще се задържат в класните стаи между 2 и 4 седмици, преди отново да преминат на дистанционно обучение. 

Това, че днес заболелите са по-малко от вчера не е причина за успокоение. Ако спазваме дистанция и се ваксинираме, ваксинираме и децата над 12-годишна възраст, снабдяваме ги с хубави маски- тогава можем да сме много по-спокойни”, категоричен бе Томов.

Той допълни още, че ако продължаваме да не спазваме мерките и процентът на ваксинирани остане нискък е възможно да се повтори руският сценарии, при който опашката на вируса е по-дълга, а броя на заболелите не спада.

“За съжаление вирусът е като машина, която не може да се умори”, каза Томов. 

Той коментира още и ваксинацията по време на пика на пандемята.

“Лошото е че ваксинация във върха на епидемията е много неефективна”, каза математикът и допълни, че “родителите забравят, че и децата са хора”, в призив децата над 12г. също да бъдат ваксинирани. 

"Рискът от заразени деца е най-нисък, въпреки това се очаква те да са 2-3 пъти повече от предходните вълни”, каза математикът и допълни: “тези ваксини са много по-безопасни. Предишните ваксини са тествани върху 2000 души, тези са тествани върху 80 000”.

Въпреки това, той бе оптимистичен, че есента ваксинационната кампания ще се ускори и хората ще бъдат по-мотивирани да се имунизират. 

Цялото интервю с математика д-р Лъчезар Томов слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00