Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Президентът е бонус за Петков и Василев, но те за него - не

Социологът Татяна Буруджиева определи, че е трудно да се прогнозира откъде ще дойдат гласоподавателите на на проекта на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

"За една година четири избора са отегчително занимание за избирателите, а и нямаше стимул от парламента, койта да накара хората да гласуват. В този симисъл на новия проект  ще му е доста трудно да стигне да нови избиратели. По- лесно е десните да ги разпознаят като свои представители. От друга страна това, че бяха министри в кабинет на Румен Радев им отваря ниши вляво", коментира Буруджиева. 

Нейната прогноза обаче е, че трудно ще бъдат разрушени твърдите леви ядра. 

Въпросът е, че за да изпълнят заявката си за продължат на промяната, новият проект трябва да предложат листи с хора, които да свършат тази работа, защото само харизмата няма да е достатъчна. 

"Не виждам нито такава убийствена харизма, която да вдигне вълна, нито ясно позициониране", каза социологът.  Според нея техните представи за ляво и дясно са доста объркани, поне като първоначални заявки.

По отношение на това какви взаимни влияния ще има на изборите 2 в 1 Буруджиева анализира, че "няма да се получи скачен съд между президента и новата партия.

Бонусът за тях е, че Радев им създаде име и популярност, тъй като ги назначи за министри. Но обратното, че той ще получи бонус от новата партия, не съществува като хипотеза. Дори за него това няма да е от особно сериозна полза, най- малко защото всеки ляв човек ще му задава въпроси". 

За тях връзката с президента ще е от полза, за него - не, каза Татяна Буруджиева.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Ако транспортът в Пловдив спре, кметът не трябва да управлява

Във времето на програма „Ден след ден“ е срещата на кмета на Пловдив Здравко Димитров с превозвачите след разкритията за източване на над 20 милиона лева публични средства от двама от тях с помощта на общински служители.  Разследващите оповестиха повече детайли за случая, а към данните им добавяме съмненията на общинския съветник от ДСБ Йордан..

публикувано на 22.10.21 в 15:50

От 34 години съм в Мюнхен, а у нас още ме учат как се живее там

Юлия Станкова от 34 години живее в Мюнхен, била е учител по пиано. Вече е пенсионер, което й позволява да пътува повече като често се връща в родния й Пловдив.  В момента си е у дома и следи с интерес дебата за въвеждането на зеления сертификат на закрито. Ядосва се на реплики, че тук с мерките се прекалява в сравнение с Германия и другите..

публикувано на 22.10.21 в 12:53

В Чепеларе и да искаш, няма откъде да извадиш сертификат

На територията на Община Чепеларе не функционират пунктове за издаване на необходимите на гражданите зелени сертификати, които да им позволят да участват пълноценно в обществения живот, а на бизнеса да генерира приходи, чрез осъществяване на дейността си. Това се казва в ппротестно писмо на сдружението "Заедно за Чепеларе, изпратено за..

публикувано на 22.10.21 в 11:27

Може би е време във "фризера" да влезе и цената тока за бизнеса

Първите компенсации в размер на 110 лв. на мегаватчас за небитовите консуматори на електрическа енергия се очаква да бъдат изплатени със следващите фактури за електрическа енергия. Това съобщи служебният министър на енергетиката Андрей Живков.   Той уточни, че в рамките на пет дни ще бъдат изготвени образците на договорите и ще започнат да се..

публикувано на 22.10.21 в 11:13

Пловдивските училища са лидери по онлайн обучение

В Пловдив училищата са подготвени изцяло за онлайн обучението и са лидери в страната по този показател. Това заяви заместник-кметът Стефан Стоянов по повод преминаването от днес на ротационен принцип на обучение в пловдивските учебни заведения. По схемата 50% присъствено обучение и 50% обучение от разстояние в електронна среда са всички..

публикувано на 22.10.21 в 10:42