Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Пловдив - древен и вечен" продължава в парк Лаута

Фестивалът „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство” продължава днес и утре в парк „Лаута“, където пловдивчани и гостите на града могат да видят оригинални мечове, копия, боздугани и стрели от Античността и Средновековието. 

През двата дни в различните фестивални зони над 200 участници ще претворят хилядолетната история на един от най-старите живи градове в света - Пулпудева/Филипопол/Тримонциум/Пълдин/Филибе/Пловдив. Ще има демонстрации на занаяти, на бойни техники, на автентично облекло и оръжия, на приготвяне на средновековни гозби и питиета, на езда. Ще звучи и древна музика.

Заради противоепидемичните мерки влизането във фестивалната зона ще бъде с контролиран достъп. На входа ще бъде поставено устройство за дезинфекция,  на хората вътре ще бъдат подсигурени седящи места при дистанция от 1.5 м.  Посетителите ще напускат фестивалната зона от друг изход, за да няма струпване на хора.

Официалното откриване се проведе снощи на Римския стадион с  възстановки на  зрелищни гладиаторски битки. При откриването  зам.-кметът Анести Тимчев  заяви: 

Ние не знаем, кои са били тези хора, които са стъпвали по улиците на древния град, но знаем, че са обичали изкуството и науките, имали са афинитет към красиво, обичали са своя град и са искали да изградят една силна държава, да оставят  назад във времето добри традиции и закони.

Той благодари на всички участници, които отделят от времето си, за да съхранят и съживят историята на един от най-древните живи градовете в Европа и света. 

Фестивалът е част от културния календар на Пловдив. Организатори са сдружение с нестопанска цел „Заедно за личностно развитие”, сдружение за исторически възстановки „Филипопол” и сдружение за възстановяване и съхраняване на българските традиции „Авитохол”. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Хоро при извора“ във Велинград

Велинград е домакин на двудневен фестивал „Хоро при извора“, в който ще се включат над 700 танцьори от всички краища на България и състави от Босна и Херцеговина.  Това е 11-то издание на фестивала, който по традиция ще започне с дефиле на танцовите групи от парк „Вельова баня” до площад „Н. Гяуров” в центъра на Велинград. Там ще е официалното..

публикувано на 13.07.24 в 09:21

В Средна гора остана един, но мащабен пожар между Михилци и Хисаря

Сложна остава обстановката в Средна гора, където вчера горяха четири пожара в района на Хисаря и близки села.  Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря Две от огнищата вече са потушени, но другите две са се обединили в един пожар, който обхваща голяма площ между село Михилци и Хисаря. Това съобщи пред Радио..

обновено на 13.07.24 в 09:10

Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря

Община Хисаря се нуждае спешно от доброволци, които да помагат на пожарникарите за гасенето на пожара в района на кв. Миромир.  Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите Тази сутрин е решителната фаза за гасенето на огнената стихия, затова е необходимо в гасенето да се включат колкото може повече хора. Това..

обновено на 13.07.24 в 09:10

В Пловдив започва програма „Зелена Култура – Зелен Град“

От пловдивския район „Тракия“ започва серия инициативи, посветени на зеления стил на живот, устойчиво потребление и културно обогатяване на жителите и гостите на Пловдив.  Събитията ще се провеждат ежемесечно през юли, август и септември в различни райони на Пловдив. Всяко издание ще се фокусира върху конкретна тема от сферата на екологията и..

обновено на 13.07.24 в 09:10

Теснолинейката пътува с ретро вагони от Септември до Цветино

Днес и утре отново пътува атракционен влак по теснолинейката от гара Септември през Велинград до родопската гаричка Цветино. От БДЖ припомнят, че влакът се движи всяка събота и неделя през този месец и предлага незабравимо пътуване на любителите на ретро изживяванията.  Композицията на влака включва два ретро вагона, един стандартен пътнически вагон и..

публикувано на 13.07.24 в 09:09