Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФК Марица (Пловдив) с вековен юбилей

На днешния 20-ти септември, преди 100 години, група смели хора от пловдивския квартал "Кършияка" основават футболен клуб, който наричат "Марица".

Това става на учредително събрание, провело се в училище „Христо Г. Данов“. Янко Рашков, Петър Мумджиев и Светослав Мутафчиев изработват устава и правилата за вътрешния ред. За председател на клуба е избран Янко Рашков и именно той предлага името на клуба да бъде „Марица“. Той предлага клубните цветове да бъдат два – жълт и син: „Жълтият изразява плодородието на Тракия, а Пловдив е център на тази плодородна низина. Синият цвят изразява тихите води на река Марица, която преминава през града и мие бреговете на квартал „Кършияка“. Емблемата на клуба е простичка: жълта буква „М“ в син кръг. През годините общият и облик се запазва с малки изключения.

Тържествата тази година започват от 10:00 часа на 26-ти септември (неделя). Стартът ще бъде даден с юношески мач - в тон с историята на клуба, а малко по-късно, в 11:00 часа на терена ще се изправят ветерани на „Марица“ и отбор, съставен от пловдивски футболни звезди.

Ето и част от имената, които ще уважат вековния юбилей на "Марица":

За състава на "жълто-сините": Футболист №1 на България за всички времена Христо Стоичков! Костадин Видолов, Красимир Чомаков, Александър Александров, Румен Христов, Красимир Димитров, Запрян Раков, Николай Киров, Веселин Тосев и други.

За отбора на Пловдивските звезди: Георги Иванов - Гонзо, Георги Илиев, Александър Тунчев, Димитър Телкийски, Дончо Донев, Здравко Лазаров, Иван Добревски...

Очакват ви още музикална програма, както и още много приятни изненади.

Клубът ще изкаже признателност към своите легенди – бивши футболисти, треньори, деятели. Те ще получат индивидуални почетни знаци.

Входът на стадион "Марица" е свободен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Нонка Матова

Нонка Матова с коментар за 33-олимпиада в Париж

В горещия неделен следобед, горещи бяха и коментарите за 33-олимпиада в Париж. Какво крият Парижките потайности споделиха в ефир колегите Антони Йорданов от БНР и Димитър Вельов от БТА – специални пратеници във Франция на двете национални медии.  Темата допълни и генерал Нонка Матова. Родната спортистка с най-много медали от олимпийски игри, световни..

публикувано на 05.08.24 в 16:17

Португалци или швейцарци чакат "Ботев" за ЛК

Ботев (Пловдив) ще срещне победителя от двойката Цюрих - Витория Гимараеш в плейофите на Лигата на Конференциите. Това отреди тегленият жребий в "Дома на европейския футбол" в Нион. За да стигнат до плейофите, "канарчетата" трябва да отстранят Жрински Мостар. Сблъсъците от плейофната фаза на турнира са на 22 и 29 август, като в първия мач..

публикувано на 05.08.24 в 15:21

"Ботев" победи с 1:0 "Крумовград"

"Ботев" (Пловдив) спечели с 1:0 гостуването си на "Крумовград" в среща от третия кръг в шампионата, а единственото попадение на футболен комплекс „Никола Щерев — Старика“ бе дело на Джеймс Ето’о в 52-ата минута. „Канарчетата“ започнаха двубоя по-активно и в 9-ата минута опит на Антоан Конте с глава бе отразен от Янко Георгиев. След половин час футбол..

публикувано на 05.08.24 в 09:57

Локо с първа загуба за сезона - 0:2 от "Левски"

"Локомотив" (Пловдив) загуби от "Левски" (София) в мач от третия кръг на Първа лига. “Черно-белите” отстъпиха с 0:2 на “сините” и допуснаха първа загуба в шампионата. В 9-та минута гостите успяха да открият резултата. Асими Фадига бе изведен на добра позиция фронтално срещу Луков и се разписа за 0:1. В 15-ата минута "Локомотив" беше близо до..

публикувано на 03.08.24 в 12:36

Слушайте дербито "Локомотив" - "Левски" по Радио Пловдив

С два мача днес се открива третия кръг в Първа лига. От 19:00 часа "Славия" посреща "Хебър" на стадион „Александър Шаламанов“ в столицата.  От 21:15 часа е голямото дерби на кръга, което противопоставя "Локомотив" (Пловдив) и "Левски" на „Лаута“. Този двубой може да проследите пряко по Радио Пловдив. "Черно-белите" нямат загуба до момента, като..

обновено на 02.08.24 в 21:23