Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Трио Лобковиц Виена" участва в Австрийските музикални седмици

„Трио  Лобковиц  Виена“ гостува в Пловдив в рамките на 25-то юбилейно издание на Австрийски музикални седмици.  В програмата на концерта в Галерия „Димитър Георгиев“ са включени произведения на Моцарт, Йохан Йозеф Рьослер, Балдуин Зулцер и др.

Очаровани от богатството на тембрите и репертоара за не съвсем традиционния формат  за трио – флейта, виола и пиано,  Вали Хазе, Сребра Гелева и Роберт Бауерщатер основават през настоящата година Трио Лобковиц Виена. Идеята за името на триото идва от творбата „Серенада за пиано форте, флейта и виола“, от Йозеф Рьослер, капелмайстор на княз Лобковиц във Виена през 18 век.

Тримата музиканти  живеят във Виена и работят в две от най-известните музикални институции в града – Университета за музика и сценични изкуства и Виенската филхармония.

Австрийски музикални седмици е най-големият културен проект, организиран от Австрийското посолство. В рамките на досегашните издания на фестивала са организирани над 240 концерта в 15 града в България.


Още от категорията

В "Срещите" разговор за съвременното изкуство

Тази събота в „Срещите”:разговор с Асен Асенов, директор на фондация за култура и изкуство "Едно" за партньорството на Пловдив с единната  мрежа от  европейски танцови фестивали. Ще говорим за модерното изкуство, за потребността съвременното изкуство да влезе през официалния вход на българската култура.

публикувано на 22.10.21 в 10:07

Връчват наградата за парково изкуство „Люсиен Шевалас“

Призът за реализиран проект с принос към екологията и обогатяване на зелената система ще бъде връчен днесв Цар-Симеоновата градина. Церемонията започва в 11 ч. пред скулптурата на швейцарско-българския ландшафтен архитект. Конкурсът е по повод 100 г. от кончината на създателя на Цар-Симеоновата градина. (Кръглата годишнина се навършва точно..

публикувано на 22.10.21 в 07:23

Изложбата "Земя, въздух, вода" е в Цар-Симеоновата градина

Ученическа изложба "Земя, въздух, вода" е представена от днес в парковото пространство на Цар-Симеоновата градина в Пловдив. Събитието е част от проект CULPEER 4 CHANGE, финансиран по програма DEAR (Програма за образование за развитие и повишаване на информираността) и се реализира като съвместна дейност на Националната художествена гимназия..

публикувано на 21.10.21 в 10:47

Пловдивската драма посреща зрители със зелен сертификат

Със „зелен сертификат“ от днес ще ходим и на кино, театър, в музеи и галерии.  Пловдивският Драматичен театър има готовност да посрещне публиката със зелен сертификат. Създадена е организация за проверка на входа, като театърът не може да се ангажира с това дали документът е истински или фалшив. Това каза в предаването Точно днес на Радио..

публикувано на 21.10.21 в 10:42

Неиздавани у нас стихове на Данте преведе пловдивчанка

2021 е обявена за годината на Данте Алигиери. По този повод специалност „Италианска филология“ на Софийския университет подготви издание с непревеждани досега стихове на великия поет като част от проекта „ Да опознаем Данте “. Той включва двуезична дидактическа изложба, посветена на живота и творчеството на поета, и двуезичен сборник „Стихове“...

публикувано на 21.10.21 в 09:50