Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алцхаймер е стигма. Да тренираме мозъка си

4
Проф. Пенка Атанасова - нач. Клиника по нервни болести, УМБАЛ "Св. Георги"
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

35 души с Алцхаймер са лекувани от началото на годината в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Средногодишно през нея с болестта, която основно засяга паметта, но и мисленето, поведението и всекидневните дейности, минават около 70 пациенти. 

Извън тези данни, хората със заболяването са в пъти повече. Някои от тях не стигат никога до лечебно заведение заради стигмата в обществото, разказа в Световния ден за борба с Алцхаймер проф. Пенка Атанасова, началник на клиниката, в която се диагностицира, но и проследява болестта за цяла Южна България. 

Алцхаймер и COVID-19 

През последната година и половина не повече от 5 пациенти с Алцхаймер са били диагностицирани и с COVID-19. Няма летален случай, потвърди проф. Атанасова. По нейни данни, обаче, силно е нараснал броят на хората, които след като са оздравели от коронавируса, търсят помощта на невролози заради проблеми с паметта. 

Профилактиката

А паметта може да се тренира. Освен физическа активност и разходки, проф. Атанасова препоръчва още: „Най-добрият фитнес за мозъка, както много често се пише и казва напоследък, това е четенето. Занимаването с различни разнопосочни дейности, а не фокусиране върху едни и същи утъпкани пътеки, а търсенето на нови; изучаване на чужд език и различни творчески дейности. Ако е възможно, занимаване с различни игри. Много са важни социалните контакти също“.

Усилието за добра умствена форма трябва да започне след 50 годшина възраст, каза още проф. Атанасова. У нас няма точна статистика, но специалисти твърдят, че в страната от Алцхаймер страдат около 100 000 възрастни хора. Болестта засяга и семействата им, които в напреднала фаза се налага да полагат всекидневни грижи за тях.

Световният ден за борба с Алцхаймер

21 септември се отбелязва като Световен ден на болните от Алцхаймер. Този ден се чества ежегодно от 1994 г. по инициатива на Международната организация за борба с болестта на Алцхаймер. Тя е най-честата форма на деменция – 60 до 70%. 

Според световната статистика, страдащите от нея са около 47 милиона. Доклад на Световната здравна организация (СЗО) отчита, че всяка година се регистрират около 7,7 милиона нови случаи на деменция. В Европейския съюз с деменция живеят 6,4 милиона души. 

Интервю по темата с проф. Пенка Атанасова може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17