Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

30 г. безценни експонати в Авиомузея на Пловдив


С вход свободен, изложба, демонстрация и нова книга днес Музеят на авиацията в Крумово отбелязва 30 години от откриването на своята сбирка. Експозицията носи името „Вече сме на 30“.

Тя  включва уникални фотоси и документи, запечатали някои от най-важните и емоционални моменти от историята на музея. Оттук  стартира четвъртата въздушна обиколка на България, със символичното участие на 15 малки самолета, свързана с историята на авиацията в България.  

Свежият, слънчев  и леко ветровит  есенен ден благодатно вля подемна сила под крилете на  излитащите самолети, отбелязали  националната авио обиколка на България. Държавата, която може нескромно да се похвали като родоначалник  на бойната авиация, с повече от столетна традиция. 

Чуден за тия ширини е и разположеният край Пловдив Музей на авиацията, събрал десетки уникални експонати – образци на всевъзможна летателна техника от нейната зора до почти наши дни, почти, понеже нов експонат влиза в музея едва след като е свален от въоръжение.

30 години откакто дълголетната идея за авиомузей, първоначално датираща от 20-сетте  години на миналия 20-ти век, се осъществява в неговия край – през 1991-ва. Тук,  край Крумово. Било е буренясало поле, разказва родоначалникът на музея и негов първи директор -  Йорго Керанов. Самият той – летателен ас, облетял всички 13 типа самолети в бойната ни авиация през годините и – личен пилот на легендарният дългогодишен Министър на Отбраната – армейски генерал Добри Джуров. Днес, отдавна надхвърлил 90-те си  години,  полковник Керанов си спомня всичко с бистра мисъл.

Наперен и изправен, край пистата  стои едно друго младо момче, отхвърлило товара на годините,  в чийто очи безметежно излитат и кацат  всички самолети, на които е летял. Един от първите пилоти на реактивни изтребители в България.

Романтиката на  събитието е разнежваща, но реалността протича всеки ден.  За да го има авиомузея  все така аткрактивен – централна е ролята на сегашният му директор, от десетилетие насам – Рада  Банялиева.

За първи път бе представена и книгата „Българската бойна авиация в спомени 1939 – 1955“. В нея са включени мемоари на летци и авиоинженери, служили преди, по време и малко след Втората световна война във Въздушните Войски на негово величество и ВВС. 

Бъдещите авиатори и любителите на бойни изтребители имаха възможност,  макар и чрез  изкуствения интелект, да тестват симулатори на боен самолет Су-25 и на американския танк М1А2 Абрамс. Тя  е продукт на преподаватели и студенти от катедра „Въздушен транспорт“ към Факултета по транспорт на Техническия университет в София. 

Репортаж по темата може да чуете в звуковия файл, а видео репортаж гледайте в youtube канала ни и тук:Още от категорията

Ако транспортът в Пловдив спре, кметът не трябва да управлява

Във времето на програма „Ден след ден“ е срещата на кмета на Пловдив Здравко Димитров с превозвачите след разкритията за източване на над 20 милиона лева публични средства от двама от тях с помощта на общински служители.  Разследващите оповестиха повече детайли за случая, а към данните им добавяме съмненията на общинския съветник от ДСБ Йордан..

публикувано на 22.10.21 в 15:50

От 34 години съм в Мюнхен, а у нас още ме учат как се живее там

Юлия Станкова от 34 години живее в Мюнхен, била е учител по пиано. Вече е пенсионер, което й позволява да пътува повече като често се връща в родния й Пловдив.  В момента си е у дома и следи с интерес дебата за въвеждането на зеления сертификат на закрито. Ядосва се на реплики, че тук с мерките се прекалява в сравнение с Германия и другите..

публикувано на 22.10.21 в 12:53

В Чепеларе и да искаш, няма откъде да извадиш сертификат

На територията на Община Чепеларе не функционират пунктове за издаване на необходимите на гражданите зелени сертификати, които да им позволят да участват пълноценно в обществения живот, а на бизнеса да генерира приходи, чрез осъществяване на дейността си. Това се казва в ппротестно писмо на сдружението "Заедно за Чепеларе, изпратено за..

публикувано на 22.10.21 в 11:27

Може би е време във "фризера" да влезе и цената тока за бизнеса

Първите компенсации в размер на 110 лв. на мегаватчас за небитовите консуматори на електрическа енергия се очаква да бъдат изплатени със следващите фактури за електрическа енергия. Това съобщи служебният министър на енергетиката Андрей Живков.   Той уточни, че в рамките на пет дни ще бъдат изготвени образците на договорите и ще започнат да се..

публикувано на 22.10.21 в 11:13

Пловдивските училища са лидери по онлайн обучение

В Пловдив училищата са подготвени изцяло за онлайн обучението и са лидери в страната по този показател. Това заяви заместник-кметът Стефан Стоянов по повод преминаването от днес на ротационен принцип на обучение в пловдивските учебни заведения. По схемата 50% присъствено обучение и 50% обучение от разстояние в електронна среда са всички..

публикувано на 22.10.21 в 10:42