Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Езикът умира в лозунга и се превръща в параван

Държавата, лидерите и хората, които са в публичността се позовават на миналото и теглят от него символен капитал, казва проф.Инна Пелева. Интервюто с нея е за това как говорим за историческите събития, как ги помним, четем и употребяваме в празничната ритуалистика и как стоят в речника на съвременните водачи.

"Друг е въпросът дали това присаждане в днешното на речи от миналото дали върши само позитивна работа, каквато е идеята. Но винаги такова цитиране на нашите великани отпреди, на нашите творци и политици от по- старо време отваря възможността и за малко горчивина. Защото съпоставката е неминуема. Неминуемо си задаваме и въпроса колко автентично и искрено е това припомняне на някогашното или е по- скоро укриване на това, което действително мисли този или онзи лидер на настоящето".

Проф. Инна Пелева сподели, че според нея всички имат усет за изхабяването на думите.

"Всички си даваме сметка за това, че езикът умира в лозунга и се превръща в параван". През социализма също чувахме великолепни думи, което родиха каламбура "Дела, дела и пак думи". Опитът  ни прави скептици и това не е толкова лошо, ние  имаме право да "повдигнем вежди е да се усъмним", каза още проф. Инна Пелева.

Тя изрази надежда, че сегашните политици също си дават сметка за това и ще се опитат да сложат зад думите една поне прилично изглеждаща реалност.

Интервюто могете да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Ако транспортът в Пловдив спре, кметът не трябва да управлява

Във времето на програма „Ден след ден“ е срещата на кмета на Пловдив Здравко Димитров с превозвачите след разкритията за източване на над 20 милиона лева публични средства от двама от тях с помощта на общински служители.  Разследващите оповестиха повече детайли за случая, а към данните им добавяме съмненията на общинския съветник от ДСБ Йордан..

публикувано на 22.10.21 в 15:50

От 34 години съм в Мюнхен, а у нас още ме учат как се живее там

Юлия Станкова от 34 години живее в Мюнхен, била е учител по пиано. Вече е пенсионер, което й позволява да пътува повече като често се връща в родния й Пловдив.  В момента си е у дома и следи с интерес дебата за въвеждането на зеления сертификат на закрито. Ядосва се на реплики, че тук с мерките се прекалява в сравнение с Германия и другите..

публикувано на 22.10.21 в 12:53

В Чепеларе и да искаш, няма откъде да извадиш сертификат

На територията на Община Чепеларе не функционират пунктове за издаване на необходимите на гражданите зелени сертификати, които да им позволят да участват пълноценно в обществения живот, а на бизнеса да генерира приходи, чрез осъществяване на дейността си. Това се казва в ппротестно писмо на сдружението "Заедно за Чепеларе, изпратено за..

публикувано на 22.10.21 в 11:27

Може би е време във "фризера" да влезе и цената тока за бизнеса

Първите компенсации в размер на 110 лв. на мегаватчас за небитовите консуматори на електрическа енергия се очаква да бъдат изплатени със следващите фактури за електрическа енергия. Това съобщи служебният министър на енергетиката Андрей Живков.   Той уточни, че в рамките на пет дни ще бъдат изготвени образците на договорите и ще започнат да се..

публикувано на 22.10.21 в 11:13

Пловдивските училища са лидери по онлайн обучение

В Пловдив училищата са подготвени изцяло за онлайн обучението и са лидери в страната по този показател. Това заяви заместник-кметът Стефан Стоянов по повод преминаването от днес на ротационен принцип на обучение в пловдивските учебни заведения. По схемата 50% присъствено обучение и 50% обучение от разстояние в електронна среда са всички..

публикувано на 22.10.21 в 10:42