Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама творци гостуват в галерия "Капана"

Художникът Кирил Кузманов е участник в резидентната програма на Община Пловдив, която ще се състои днес от 17.00 часа в конферентната зала на галерия „Капана“.

В рамките на срещата посетителите ще имат възможност да се запознаят с аспекти от практиката на художника и неговия проект “Кой контролира контролиращите, или запис от моето преминаване” (2009-2021), над който работи в рамките на резидентната програма и в края на м. септември ще бъде представен в публичното пространство на града.

Кирил Кузманов е роден през 1981 г. в София, понастоящем живее в Лондон. 

В своята практика художникът се интересува от това как идеите като обекти, изразени чрез определен език, мащаб и медия придобиват своя статут и как този статут културно и психологически влияе върху нашия опит.

Самостоятелните му изложби включват: Сладолед и авиация (2014-), галерия „Райко Алексиев“, София, 2017; Преминаващото през мен, преминавам през него (2009–), London Architectural Association, 2015; Раздел 36/50, ИСИ-София, 2014; Мъртва глава (2008), галерия “Васка Емануилова”, София.

Днес е организирана среща и с художничката Марияна Василева, която също участник в първата резидентна програма за артисти на Община Пловдив. 

Срещата ще се състои на 23 септември (четвъртък) от 17.00 часа в конферентната зала на галерия „Капана“.

Авторката ще представи свои предишни проекти, свързани с различни градове и места, където е била резидент, както и част от идеята си, която предстои да бъде реализирана в Пловдив в края на месец септември.

Марияна Василева, която е родена през 1964 в Антоново, живее и работи в Берлин. Завършила е Берлинския университет по изкуствата. Работи в областта на видеото, скулптурата, рисунката и инсталацията. Организирала е много самостоятелни изложби в Берлин, Есен, Аугсбург, Окланд, Лион, Сидни, Палма, Торонто, Бремен, Сан Хуан, Монреал. Участвала е в биеналетата в Бусан, Москва, Варна, Шумен, Сидни и Познан.

През пролетта на тази година Марияна Василева показа своя самостоятелна изложба в галерия „Сариев“, Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Матей Матеев, Стела Митева-Динкова, Елена Тамамджиева

Първи фестивал "Творците" през август в Пловдив

Проф. д-р Стела Митева-Динкова, зам.-ректор по учебната дейност в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, Елена Тамамджиева – член на управителния съвет на Дружеството на писателите в Пловдив, и художникът Матей Матеев бяха гости в първото августувско издание на предаването Клуб "Неделя". Поводът бе..

публикувано на 05.08.24 в 15:44

Преге - предаване за света на книгите, 03 - 09 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 03.08.202 4г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“: Камила Лекберг, Хенрик Фексеус. Мираж. 512 стр., ок. 6А, Колибри, 2024. Дейвид Балдачи. Само лъжи. 432 стр., ок. 5А, Обсидиан, 2024. Ема Коуел. Любовната песен на острова. 360 стр., ок. 4А,..

публикувано на 05.08.24 в 11:54

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

обновено на 03.08.24 в 16:43

Тридневният "Балет без граници" започва на Античния театър

Едно от най-престижните събития в областта на балетното изкуство в България през този сезон Международният фестивал "Балет без граници" стартира днес на сцената на Античния театър. Той ще се проведе в рамките на три поредни вечери.  Магията на музиката, професионализмът на участниците, впечатляващата сценография и изяществото на балетните..

обновено на 03.08.24 в 11:40

Хор от диригенти изпя български фолклорен бисер

В град Хамар, наричан северната "Венеция" на Норвегия, се случи нещо изключително: младият пловдивски диригент Илиян Тиганев създаде хор от млади диригенти от цял свят и с тях изпълни българска фолклорна песен, която буквално запали сърцата на всички присъстващи. Илиян Тиганев, който е диригент на Пловдивския хор "Ангел Букорещлиев", е в Хамар за..

публикувано на 02.08.24 в 16:15