Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Математическата гимназия в Пловдив става на 50 години

Математическата гимназия в Пловдив става на 50 години. Повече за празниците през новата учебна година, идеите за конкурси и албум, от интервюто с директора Веселина Карапеева, която разказва как започва издирването на 70-те ученици от стената на славата.

Карапаева каза, че до края на месеца ще открият и ще заработи STEM център в гимназията. Той се прави с финансиране от над 300 000 лева, и ще се използва за профилираните часове на учениците от 11 и 12 клас. Новата придобивка предлага възможности за обучение по математика, информатика, физика, химия, биология.

В училището през новата учебна година ще се проведат четири конкурса, които са по повод на 50 годишния юбилей на ОМГ "Акад. Кирил Попов". Те са по темите: математика, литература, химия и изготвянето на идеен проект за значка, плакет и пръстен, със съответните цветове на гимназията. 

Първият директор на гимназията е Димо Малешков, след него 30 години доц. Кирчо Атанасов ръководи елитното училище. Голямото тържество за юбилея ще бъде на 2 май 2022 година на Античния театър. 

За проявите през следващите месеци може да научите от сайта: http://www.omg-bg.com/

Интервюто с Веселина Карапеева може да чуете от звуковия файл по темата.

Още от категорията

От 34 години съм в Мюнхен, а у нас още ме учат как се живее там

Юлия Станкова от 34 години живее в Мюнхен, била е учител по пиано. Вече е пенсионер, което й позволява да пътува повече като често се връща в родния й Пловдив.  В момента си е у дома и следи с интерес дебата за въвеждането на зеления сертификат на закрито. Ядосва се на реплики, че тук с мерките се прекалява в сравнение с Германия и другите..

публикувано на 22.10.21 в 12:53

В Чепеларе и да искаш, няма откъде да извадиш сертификат

На територията на Община Чепеларе не функционират пунктове за издаване на необходимите на гражданите зелени сертификати, които да им позволят да участват пълноценно в обществения живот, а на бизнеса да генерира приходи, чрез осъществяване на дейността си. Това се казва в ппротестно писмо на сдружението "Заедно за Чепеларе, изпратено за..

публикувано на 22.10.21 в 11:27

Може би е време във "фризера" да влезе и цената тока за бизнеса

Първите компенсации в размер на 110 лв. на мегаватчас за небитовите консуматори на електрическа енергия се очаква да бъдат изплатени със следващите фактури за електрическа енергия. Това съобщи служебният министър на енергетиката Андрей Живков.   Той уточни, че в рамките на пет дни ще бъдат изготвени образците на договорите и ще започнат да се..

публикувано на 22.10.21 в 11:13

ЕП не прие ограничаване на антибиотиците за животни

Eвpoпeйcĸият пapлaмeнт отхвърли Рeзoлюция нa „Зeлeнитe“, ĸoятo имaшe зa цeл дa oгpaничи изпoлзвaнeтo нa aнтибиoтици в живoтнoвъдcтвoтo. Дoĸyмeнтът получи 450 глaca „пpoтив“, 204 „зa“ и 32 „въздъpжaл ce“. Πpoмeнитe пpeдвиждaха зaбpaнa зa yпoтpeбa нa aнтимиĸpoбни cpeдcтвa зa ycĸopявaнe нa pacтeжa и yвeличaвaнe нa дoбивa, ĸaĸтo и нa зaбpaнaтa зa..

публикувано на 22.10.21 в 09:49

Работодателите трябва да осигурят ковид тестовете

„ Зеленият сертификат от юридическа гледна точка не противоречи на Кодекса на труда “ – заяви в интервю за Радио Пловдив експертът по трудово право към КНСБ Тодор Капитанов. Той е категоричен, че де юре няма нарушаване на трудовите права, т.е. те могат да се упражняват, но под 4 условия: едното е за представяне на сертификат за извършена..

публикувано на 21.10.21 в 16:02