Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози и спелеолози проучват пещера "Чая" до Чепеларе

Работата ще продължи до края на октомври и ще търси по-ранно обитаване

През тази седмица започнаха археологическите проучвания на пещера  „Чая“ до град Чепеларе. Финансирането на начинанието е осигурено от община Чепеларе по програмата за туризма за  2021г., приета на заседание на консултативен съвет по въпросите за туризма в Общината.

Проучването се осъществява под ръководството на доц. Костадин Кисьов и София Христева - докторант в Националния археологически институт към БАН, с участието на Марин Господинов - директор на Музей на родопския карст Чепеларе и представители на пещерен клуб „Студенец“ Чепеларе.

Пещерата е регистрирана за пръв път през 1995 г.

При системни палеонтологични изследвания на плеистоценска бозайна фауна в района на Чепеларе, проведени от Музея на родопския карст през 2017, 2018 г, под ръководството на Марин Господинов, в пещерата  бяха открити фрагменти от глинени съдове. След определянето и датирането на фрагментите стана ясно, че пещерата е обитавана в периода на бронзовата и желязната епохи (III- II хил. пр. Хр.), което я прави едно от най- ранните пещерни обиталища в Родопите  и най-ранното и единствено открито за сега такова за територията на Община Чепеларе.

През този сезон усилията на археолозите ще бъдат насочени към проучване на привходните части на пещерата и началото на основната галерия.

Поради близостта на пещерата до града и живописния район, в който се намира, както и уникалността на обекта, амбицията на Община Чепеларе и Музея на родопския карст е да превърне пещерното обиталище в туристически обект, както и да обособи екопътека до него.

Всички археологически находки ще постъпят във фонда на Музей на родопския карст в Чепеларе, където ще бъдат експонирани. По този начин жителите на Чепеларе и неговите гости ще имат възможност да се запознаят с културата на най-ранните обитатели в района.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28