Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Пловдив и смислоносците" в Европейската нощ на учените

В Европейската нощ на учените 2021 ще бъде представена петата книга от поредицата „Хора на напредъка“ – Пловдив и смислоносците. Девет истории за принадлежност

За новите девет истории за принадлежност, повече от интервюто с координатора на Европейска нощ на учените - доц. д.ф.н Петя Бъркалова от Пловдивския университет. Тя разказва за книгата, посветена на хората на науката, на изкуството и на образованието.

Срещата е утре от 15:15 часа в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, Стария град, Пловдив. Може да се участва по желание – присъствено или онлайн, чрез google meet: https://meet.google.com/dzs-hxyz-fuo

През годините журналистката Ваня Драганова успя да се срещне с петдесет ярки индивидуалности – хора на науката, на изкуството и на образованието. 
Тази година всички герои са носители на наградата „Пловдив“: Емилия Арабаджиева (2021 г. – за цялостен принос), Веселина Божилова (2019 г. – награда за журналистика), доц. д-р Димитър Воденичаров (2017 г. – награда за изобразително изкуство), доц. д-р Младен Влашки (2009 г. – награда за предаването „Преге“ по Радио Пловдив), доц. Йордан Костурков (2008 г. – за литература), доц. д-р Никола Лаутлиев (2013 г. – награда за фотография и операторско майсторство), проф. д.ф.н. Инна Пелева (2018 г. – награда за литература и хуманитаристика), проф. д.ф.н. Клео Протохристова (2021 г. – награда за литература и хуманитаристика), Александър Секулов (2020 г. – награда за литература и хуманитаристика).

Всеки участник поднася своя разказ за принадлежност към попрището си и към града, за да се докоснем по по-съкровен начин до „пътя на честта“. 

Художественото оформление на книгата е на Александър Гьошев от АМТИИ. Координатор на проекта е Весела Казашка.

Галерия

Още от категорията
Александра Сърчаджива с моноспектакъла ѝ

Александра Сърчаджиева "На живо" в Пловдив

Актрисата Александра Сърчаджиева ще представи в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив биографичния си моноспектакъл под името "На живо".  Той е по текст на Яна Борисова и с режисьор Димитър Коцев-Шошо, син на Константин Коцев.  Биографичната пиеса разказва за полюсните в живота на Сърчаджиева моменти – от най-тежките до най-хубавите. “Искам..

обновено на 17.10.21 в 13:20

В "Срещите" гостува писателят Николай Илчевски

„Щом днес сме един забързан мравуняк личности, които в лакомията си да научим или вкусим повече нямаме време за „есета” с падащи листа и въздишки сложих разказите си в менгемето на съкращенията и стягах, за да разбера докъде могат да бъдат свити.”  Николай Илчевски.  Какво се е получило - прочетете книгата му "Кукумяв"! А защо нарекохме..

обновено на 17.10.21 в 13:20
Кадър от филма на Пол Верховен

Синелибри събира отново почитатели на киното и книгите

Седмото издание на Синелибри се провежда под мотото „ Божествена комедия “ по случай 700 години от смъртта на  Данте Алигиери , „бащата на италианския език“. Паралелно с жителите и гостите на столицата, на едни от най-бляскавите литературни адаптации, създадени през последните две години, ще могат да се насладят и зрителите на Града под тепетата в..

обновено на 17.10.21 в 13:19

"Далечно плаване" с Моника Роменска в галерия УПАРК

Галерия „УПАРК“ тази вечер ще представи изложбата на Моника Роменска „Далечно плаване“.  Официално откриване няма да има заради противоепидемичните мерки, но художничката ще посреща почитатели на творбите си от 17 до 20 часа. Освен с въздействащите си графики, фотографии и нетрадиционни форми, тя е позната на публиката у нас като една от..

обновено на 17.10.21 в 13:19

Преге - предаване за света на книгите, 09 - 15 октомври

В предаването за книги на Радио Пловдив на 09. 10. 2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Лев Н.  Толстой. Хаджи Мурат. Севастополски разкази. 344 стр., ок. 4А, Паритет, 2021 Владимир Мацура. Обувките на Масарик. Щастливата епоха. 323 стр. , Ерго, 2021. Карл. М. Гаус. Пътешествие из моята стая...

обновено на 17.10.21 в 10:14