Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санкции грозят България заради 43 общински депа

България е на прага на нова наказателна процедура от страна на Европейската комисия, поради факта, че 43 общински депа за отпадъци все още не са закрити. Годишно в страната ни се генерират около 3 млн. тона битови отпадъци. Големият проблем обаче са смесените отпадъци, които не стават за горене, а само за депониране. Общините имат проблеми с това къде да съхраняват тези отпадъци и затова страната продължава да отлага твърде дълго взимането на окончателно решение и предприемането на мерки, които да доведат до разрешаването на въпроса както с нерегламентираните сметища, така и с депата, които трябва да бъдат закрити.

По думите на евродепутата Искра Михайлова, "...Ако предприемем мерки и те са достатъчно ефективни, да, санкциите може да бъдат отложени за определено време. Ако обаче само отлагаме и не правим нищо, санкциите ще може да бъдат приложени в пълната им строгост заедно с наказателната глоба. Вече никой обаче няма да ни позволи да инвестираме пари в затварянето на сметища или депа, при положение, че основната цел на ЕС е кръговата икономика и използването на отпадъка като ресурс. Изпуснат е момента, когато депата и сметищата са били проблем, защото другите са го решили, а ние – не. Да разчитаме сега на европейско финансиране за целта, е безотговорно.“

Сред важните проблеми, които България не е решила във връзка с отпадъците,  това е механизма за разделното им събиране. Той е в основата на реалното управление на потока от отпадъци и ефективното им използване в контекста на кръговата икономика.  По думите на Михайлова, при нас категорично не е доразвит целият механизъм на процеса на управление на отпадъка и сме изостанали категорично.

„Да си въобразяваме, че можем да правим модерен туризъм и да претендираме за чистота на въздуха при съществуването на такива депа и сметища, е абсолятно несериозно.“

На страната ни е необходим разумен план с поетапни стъпки обвързани с време, както и национален бюджет за постигане на целите, за да бъдат спестени санкциите.

Община Пловдив и фирмата концесионер на депото за твърди битови отпадъци в село Цалапица, където се депонират отпадъците на цялата област, са предприели действия за разширяване на неговия капацитет чрез внедряване на нова инсталация за увеличаване на експлоатационния му период.

Кметът на Цалапица Ивайло Данаилов уточни, че  при създаването на сметището е предвидено то да не засегне населеното място. Сметището е позиционирано от южната страна на река Марица, а селото е на 6 км. на север от сметището. Засегнати от сметището обаче са град Стаймболийски и с. Кадиево.

Затова екологичните проблеми не трябва да се отлагат, а да намират трайни решения,  подчерта Анести Тимчев – заместник-кмет „Екология и Здравеопазване“ в Община Пловдив“.

 „Въпросът е с това, което правим днес, осигуряваме ли перспектива? Подготвени сме да искаме ново комплексно разрешително, ще смъкнем нивото на сметището и ще увеличим капацитета му дори при този начин на работа. Подготвяме и въвеждане на нова линия за сепариране на отпадъци, която ще позволи не целия, а едва 30, 20 или 15% от сепарирания предварително отпадък от гражданите да се депонира на сметището. Да помислим и кои са най-съвременните методи за обработка на отпадъците, защото в това отношение има опит и отсега да залагаме средства това да бъде постигнато“.

Необходима последователна работа от страна на държавата, коментира Михайлова. „На  бъдещия министър на здравеопазването, който и да е той, бих задала въпрос  дали и в какъв размер са заложени някакви мерки в Плана за възстановяване и устойчивост, в който 37% от ресурса трябва да бъде заложен в контекста на Зеления пакт за управление на отпадъците в България“.

Репортаж - звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари, арестувани за документна измама с фиктивните процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които не са й били назначавани...

обновено на 11.07.24 в 13:35

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се провежда протест, с който събралите се граждани искат оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27