Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В българската политика има видима кадрова криза

„Ако политическото поведение  на ГЕРБ не се промени е възможно да отидем и на четвърти избори“, това заяви политологът Димитър Аврамов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

„Съдейки по тонът, който идва от всички партии, очевидно има някакво отрезвяване и се търси диалог. Така, че е възможно новото НС да бъде по-малко шумно, с по-малко конфликти и да се състави правителство“, каза политологът.

Той коментира и новият политически проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

„Появата на нов политически субект не е на същото електорално поле, на което се намират ДБ и ИБГНИ, защото те са по-радикални в желанията си за промяна“ , каза Аврамов и допълни, че „заявката на бившите служебни министри е изцяло популистка, лексиката им е популистка и е вероятно изборният им резултат да е много по-нисък от първоначално декларираната им подкрепа от социолозите“. Според него за новата формация биха гласували избиратели, които на предишния вот са дали подкрепата си за ИТН, но сега са разочаровани.

Той обясни, че идеите на Кирил Петков и Асен Василев за постигане на леви цели с десни политики е „колосална глупост, защото между двете няма нищо общо и няма никаква закономерност между дясната политика и левите резултати. Това ще доведе до политическа катастрофа“, категоричен бе политологът.

 На въпрос за изборите 2 в 1 Аврамов бе позитивен, че при избора на достоен кандидат за президент, съответната партия ще имат по-висок резултат.

„За съжаление обаче в българската политика има кадрова криза, криза на перспективи в партийната политика, има и комуникационна криза. Очевидно не могат да си говорят правилните неща дори вътре в партиите хората, свързани с тях и техните ръководства“, коментира политологът.

Той критикува и поведението на ГЕРБ , които два месеца преди изборния ден все още не са излъчили своя кандидат за президент.

„Как да повярваш на някой, който казва, че опонента му е слаб, когато той самият няма кандидат за същата позиция?“, постави въпросът Аврамов.

Политологът отправи критики и към ДБ, които също не обявяват своята кандидатура за президентския вот.

За машинното гласуване той каза още, че то е направило изборите по-честни и е повишило доверието в изборните резултати.


Цялото интервю с политолога Димитър Аврамов слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46