Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В българската политика има видима кадрова криза

„Ако политическото поведение  на ГЕРБ не се промени е възможно да отидем и на четвърти избори“, това заяви политологът Димитър Аврамов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

„Съдейки по тонът, който идва от всички партии, очевидно има някакво отрезвяване и се търси диалог. Така, че е възможно новото НС да бъде по-малко шумно, с по-малко конфликти и да се състави правителство“, каза политологът.

Той коментира и новият политически проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

„Появата на нов политически субект не е на същото електорално поле, на което се намират ДБ и ИБГНИ, защото те са по-радикални в желанията си за промяна“ , каза Аврамов и допълни, че „заявката на бившите служебни министри е изцяло популистка, лексиката им е популистка и е вероятно изборният им резултат да е много по-нисък от първоначално декларираната им подкрепа от социолозите“. Според него за новата формация биха гласували избиратели, които на предишния вот са дали подкрепата си за ИТН, но сега са разочаровани.

Той обясни, че идеите на Кирил Петков и Асен Василев за постигане на леви цели с десни политики е „колосална глупост, защото между двете няма нищо общо и няма никаква закономерност между дясната политика и левите резултати. Това ще доведе до политическа катастрофа“, категоричен бе политологът.

 На въпрос за изборите 2 в 1 Аврамов бе позитивен, че при избора на достоен кандидат за президент, съответната партия ще имат по-висок резултат.

„За съжаление обаче в българската политика има кадрова криза, криза на перспективи в партийната политика, има и комуникационна криза. Очевидно не могат да си говорят правилните неща дори вътре в партиите хората, свързани с тях и техните ръководства“, коментира политологът.

Той критикува и поведението на ГЕРБ , които два месеца преди изборния ден все още не са излъчили своя кандидат за президент.

„Как да повярваш на някой, който казва, че опонента му е слаб, когато той самият няма кандидат за същата позиция?“, постави въпросът Аврамов.

Политологът отправи критики и към ДБ, които също не обявяват своята кандидатура за президентския вот.

За машинното гласуване той каза още, че то е направило изборите по-честни и е повишило доверието в изборните резултати.


Цялото интервю с политолога Димитър Аврамов слушайте в звуковия файл.


Още от категорията

Ако транспортът в Пловдив спре, кметът не трябва да управлява

Във времето на програма „Ден след ден“ е срещата на кмета на Пловдив Здравко Димитров с превозвачите след разкритията за източване на над 20 милиона лева публични средства от двама от тях с помощта на общински служители.  Разследващите оповестиха повече детайли за случая, а към данните им добавяме съмненията на общинския съветник от ДСБ Йордан..

публикувано на 22.10.21 в 15:50

От 34 години съм в Мюнхен, а у нас още ме учат как се живее там

Юлия Станкова от 34 години живее в Мюнхен, била е учител по пиано. Вече е пенсионер, което й позволява да пътува повече като често се връща в родния й Пловдив.  В момента си е у дома и следи с интерес дебата за въвеждането на зеления сертификат на закрито. Ядосва се на реплики, че тук с мерките се прекалява в сравнение с Германия и другите..

публикувано на 22.10.21 в 12:53

В Чепеларе и да искаш, няма откъде да извадиш сертификат

На територията на Община Чепеларе не функционират пунктове за издаване на необходимите на гражданите зелени сертификати, които да им позволят да участват пълноценно в обществения живот, а на бизнеса да генерира приходи, чрез осъществяване на дейността си. Това се казва в ппротестно писмо на сдружението "Заедно за Чепеларе, изпратено за..

публикувано на 22.10.21 в 11:27

Може би е време във "фризера" да влезе и цената тока за бизнеса

Първите компенсации в размер на 110 лв. на мегаватчас за небитовите консуматори на електрическа енергия се очаква да бъдат изплатени със следващите фактури за електрическа енергия. Това съобщи служебният министър на енергетиката Андрей Живков.   Той уточни, че в рамките на пет дни ще бъдат изготвени образците на договорите и ще започнат да се..

публикувано на 22.10.21 в 11:13

Пловдивските училища са лидери по онлайн обучение

В Пловдив училищата са подготвени изцяло за онлайн обучението и са лидери в страната по този показател. Това заяви заместник-кметът Стефан Стоянов по повод преминаването от днес на ротационен принцип на обучение в пловдивските учебни заведения. По схемата 50% присъствено обучение и 50% обучение от разстояние в електронна среда са всички..

публикувано на 22.10.21 в 10:42