Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Полиция тръгна като гарант на преброяването в Столипиново

3,13 % от населението са се преброили до този момент онлайн в най-многобройния етнически квартал у нас Столипиново в Пловдив. Това съобщиха за Радио Пловдив от Териториално Статистическо бюро Юг. 

Според директора му Кристина Захариева, все още няма обобщена информация за преброените наживо местни жители, но в сравнение общо с Пловдив, където са се преброили общо 38,6 на сто от хората, в Район Източен те са едва 18, 2%. 

Основният проблем е недоверието на местните в преброителите. Някои изобщо не знаят, че има преброяване и се доверяват само ако с преброителите има полиция. Затова от днес  преброителите обикалят адресите, придружени с патрулка. 

От Териториалното статистическо бюро напомнят, че за непреброилите се са предвидени глоби от 160 лева.  Но са скептични, че те ще могат да бъдат събрани.

По данни на ромски лидери, в Столипиново живеят около 50 000 души. Според последното преброяване преди 10 години, в Пловдив за роми са се преброили малко над 5 700 души, съобщи Валентин Точев, който отговаря за преброяването в града и областта. 

Как протече преброяването на ул. "Сокол" 9 в Столипиново този следобед може да чуете в репортажа в звуковия файл.  

 

Галерия

Още от категорията

"Капачки за бъдеще" в Пловдив и още 25 града

Благотворителната инициатива „Капачки за бъдеще“ организира своята девета национална кампания. Тя ще се проведе в два дни на територията на 26 града.  В Пловдив пунктът за предаване на капачки е паркингът на магазин МЕТРО 1, като всеки, желаещ да дари събраните капачки може да направи това от 10 до 14 часа.  За първи път, освен капачки, в..

публикувано на 16.10.21 в 09:35

Нужен е експертен разговор за ядрената енергия

Какво означава за България Зелената сделка и както следва, след като днес представяме в европейските институции Плана за възстановяване и устойчивост, в ефира на Радио Пловдив коментира   Любов Панайотова , директор на фондация  "Европейски институт".  „Надяваме се да следват наистина хубави неща. Финансовият ресурс е изключително голям. В..

публикувано на 15.10.21 в 16:56

Автобусите са по- малко, защото парите и шофьорите не стигат

Драстични нарушения по обслужването на автобусна линия №10 от фирмата „Хеброс бус“ станаха известни след като Радио Пловдив потърси информация от Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Оповестената информация дойде след сигнали на пътници, че от  месеци  ситуциацията с Десятката е трагична, като им се случва да стоят по..

публикувано на 15.10.21 в 16:32
Златко Златанов

Трябва да затворят за 14 дни цялата държава

За тотален локдаун в цялата страна се обяви днес председателят на   Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите във Велинград и Западните Родопи Златко Златанов. В следобедното предаване на Радио Пловдив „Ден след ден“ той мотивира предложението си с огромните разходи, които браншът в момента плаща за ток и топла вода и с високата..

обновено на 15.10.21 в 15:32

Българо-китайски център за обучение откриха в АУ

С онлайн церемония стартира работилницата Лубан в България. Новият българо –китайски център в Аграният университет в Пловдив откриха посланикът на Китайската народна република в София Дун Сяоддзюн и ректорът на университета проф. Христина Янчева . Тя подчерта в словото си, че през ноември 2019 г. Аграрният университет подписва споразумение..

обновено на 15.10.21 в 15:20