Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите очакват месията си на автостоп

„При положение, че в момента имаме само един играч на терена за президентските избори – Румен Радев, и който има всички шансове да се пребори за втори мандат, картината е шарена и е трудно да се правят прогнози“. Това заяви политолоът доц. Петър Чолаков.

По думите му,  предстоят интересни дни. Вероятно ГЕРБ разчитат да обявят кандидата си в последния момент, ДБ също предстои да излъчат кандидат, „който да бъде антипод на  президента Радев“, това, което изглежда логично е, че щом ГЕРБ толкова време се бавят с обявяването на своя президент, разчитат той да е популярна фигура, за да набере скорост до 14 ноември. Но да обявиш кандидата си в последния момент в епохата на социалните мрежи, говори по-скоро за неувереност.

„Не могат за себе си да решат кой да бъде точно кандидатът, а и не  са много уверени, че тази личност ще има успех“.

Българите открай време очакват на автостоп да се появи някой месия и той да ги качи на колата си да ги повози, заяви доц. Чолаков.

Той бе категоричен, че събраната от двамата служебни министри подкрепа в рамките на  10-11% е добър старт, но оттук нататък предстоят много въпросителни около тях за посланията им, за възможността тези послания да конкретизират политически цели и т.н.

Доц. Чолаков прогнозира два варианта за развитие на политическия процес след появата на новия проект  -  да има отново окопна война в следващия Парламент и кабинет да не бъде съставен отново и вторият -  проектът на Петков и Василев да се превърне в крайъгълен камък, обединяващ партиите на протеста. „Затова обаче ИТН трябва да бъдат по-диалогични“.

„Предстои да видим дали ДПС ще обявят на практика своите кандидати за президент и вицепрезидент, след като са заявили това. И ако това стане, наистина ще бъде интересно и ДПС-рите ще могат да се преброят и да видят каква политическа подкрепа получават“.

Повече – от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел и това може да има непредвидими последици, а политическата война, която се води ще доведе до деструкция на демокрацията. Това коментира политологът Светлин Тачев след като стана ясно, че ИТН няма да сформират правителство и отиваме на нови парламентарни избори. Той подчерта, че не е..

публикувано на 05.08.24 в 11:07

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12