Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необходими са инвеститори с отношение към археологията

Източният сектор на Античния стадион на Филипопол, намиращ се в Търговския център, се отваря за пловдивчани и гостите на града. Така туристите ще имат възможност да видят всички разкрити части от Римския стадион - на пл. Римски стадион, археологията под "Екселсиор" и най-новата под магазин H&M.

От пластовете на времето като археология през конструктивните решения за сградите и модерната градоустройствена визия - арх. Радка Стефанова и арх. Стефан Стефанов -  Архитектурно студио "Арконт-А" носители на наградата "Пловдив" 2017 за архитектура за сградата, в която са експонирани части от Римския стадион.

„Това е един проект, който стартира много отдавна – около 2007 г. бяха първите наброски, които правихме върху сградата, която впоследствие бе закупена от австрийски инвеститори. Имахме готов архитектурен проект, който го предложихме на инвеститорите,  те проявиха значителен интерес и закупиха и сградата. Впоследствие заедно с техния екип от архитекти, работехме  съвместно по самото решение на сградата“.

Арх. Стефанов подчерта, че от самото начало на работата по проектирането са знаели, че ще се появи археология и къде точно, но не са имали представа за мащаба на откритието.

 „Не само археологията обаче беше предизвикателство, а това, че на това място имаме наслагване на исторически пластове от Древността до днешно време – Античен  стадион от ІІ век, преди него е имало там вероятно друго строителство, впоследствие от Средновековието се появяват отделни елементи, от периода на Възраждането -  също и за нас всичко това беше предизвикателство преди да бъде открита археологията“.

Арх. Стефанов бе категоричен, че от съществено значение за тях като автори на проекта е било, че зад него са застанали инвеститори с отношение и разбиране към материята.

„Един чужд инвеститор прояви интерес в сърцето на Пловдив да направи нещо и да инвестира в нашата история и култура, а в съседство една българска банка не си позволи да продължи разкопките. Те щяха да бъдат много значими като решение и реализация. Да се надяваме, че ги е консервирала, преди да ги унищожи. Сега остана малък отрязък от Стадиона, който ние успяхме да отворим, но се вижда как цялата конструкция продължава под съседните сгради. Централната улица е „стъпила“ върху археологията.“

По думите на арх. Стефанов, независимо че са били подкрепени от инвеститорите от Австрия, започвайки от кота 0, цялата реализация на археологията е дело на българския екип.

Проектът, който заради археологията е от национален мащаб, е високо оценен от Френския институт за национално историческо наследство, подчерта арх. Стефанов.

Арх. Радка Стефанова уточни, че при раставрация, когато има наслагване на различни паметници трябва да се определи кой е водещ, защото е невъзможно да се експонира всичко.

„В този случай водеща бе археологията, защото тук има неща, които ги виждаме единствено на това място. Този свод, който е част от носещата  конструкция на седалките от източната страна на Стадиона, е уникален. Държах и да има разкриване на различни слоеве – оголена конструкция, блокаж, седалки, инсито няколко стъпала и т.н. Изключително предизвикателство беше, че ние бяхме 6.60 м. под нивото на Главната улица, а основите на сградите около нас бях на 3 м.. Ние бяхме на 3 местра под тях. Това е изключително предизвикателство“.

Арх. Стефанов подчерта още, че при реставрацията екипът е искал новата конструкция да бъде видима, а всичко старо – максимално експонирано.

„Такова съкровище - като качество и количество, трябва да бъде максимално достъпно за всички. За Пловдив не можем да говорим само в настояще, той е това, което е с цялата си история и тя трябва да присъства. Наслагването е едно от богатствата на Пловдив“.

Чуйте повече от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50

Тежко е да гледаш как изчезват хиляди декари гори

Доброволното формирование в община Хисаря набира нови доброволци. Това обяви в социалната мрежа ръководителят на формированието Владимир Топалов. Търсят се петима души, които да попълнят състава на доброволческата структура, която по документи трябва да наброява 20 души, но на практика ентусиастите в нея са само 13.  Доброволците могат да..

обновено на 22.07.24 в 10:42
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05