Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необходими са инвеститори с отношение към археологията

Източният сектор на Античния стадион на Филипопол, намиращ се в Търговския център, се отваря за пловдивчани и гостите на града. Така туристите ще имат възможност да видят всички разкрити части от Римския стадион - на пл. Римски стадион, археологията под "Екселсиор" и най-новата под магазин H&M.

От пластовете на времето като археология през конструктивните решения за сградите и модерната градоустройствена визия - арх. Радка Стефанова и арх. Стефан Стефанов -  Архитектурно студио "Арконт-А" носители на наградата "Пловдив" 2017 за архитектура за сградата, в която са експонирани части от Римския стадион.

„Това е един проект, който стартира много отдавна – около 2007 г. бяха първите наброски, които правихме върху сградата, която впоследствие бе закупена от австрийски инвеститори. Имахме готов архитектурен проект, който го предложихме на инвеститорите,  те проявиха значителен интерес и закупиха и сградата. Впоследствие заедно с техния екип от архитекти, работехме  съвместно по самото решение на сградата“.

Арх. Стефанов подчерта, че от самото начало на работата по проектирането са знаели, че ще се появи археология и къде точно, но не са имали представа за мащаба на откритието.

 „Не само археологията обаче беше предизвикателство, а това, че на това място имаме наслагване на исторически пластове от Древността до днешно време – Античен  стадион от ІІ век, преди него е имало там вероятно друго строителство, впоследствие от Средновековието се появяват отделни елементи, от периода на Възраждането -  също и за нас всичко това беше предизвикателство преди да бъде открита археологията“.

Арх. Стефанов бе категоричен, че от съществено значение за тях като автори на проекта е било, че зад него са застанали инвеститори с отношение и разбиране към материята.

„Един чужд инвеститор прояви интерес в сърцето на Пловдив да направи нещо и да инвестира в нашата история и култура, а в съседство една българска банка не си позволи да продължи разкопките. Те щяха да бъдат много значими като решение и реализация. Да се надяваме, че ги е консервирала, преди да ги унищожи. Сега остана малък отрязък от Стадиона, който ние успяхме да отворим, но се вижда как цялата конструкция продължава под съседните сгради. Централната улица е „стъпила“ върху археологията.“

По думите на арх. Стефанов, независимо че са били подкрепени от инвеститорите от Австрия, започвайки от кота 0, цялата реализация на археологията е дело на българския екип.

Проектът, който заради археологията е от национален мащаб, е високо оценен от Френския институт за национално историческо наследство, подчерта арх. Стефанов.

Арх. Радка Стефанова уточни, че при раставрация, когато има наслагване на различни паметници трябва да се определи кой е водещ, защото е невъзможно да се експонира всичко.

„В този случай водеща бе археологията, защото тук има неща, които ги виждаме единствено на това място. Този свод, който е част от носещата  конструкция на седалките от източната страна на Стадиона, е уникален. Държах и да има разкриване на различни слоеве – оголена конструкция, блокаж, седалки, инсито няколко стъпала и т.н. Изключително предизвикателство беше, че ние бяхме 6.60 м. под нивото на Главната улица, а основите на сградите около нас бях на 3 м.. Ние бяхме на 3 местра под тях. Това е изключително предизвикателство“.

Арх. Стефанов подчерта още, че при реставрацията екипът е искал новата конструкция да бъде видима, а всичко старо – максимално експонирано.

„Такова съкровище - като качество и количество, трябва да бъде максимално достъпно за всички. За Пловдив не можем да говорим само в настояще, той е това, което е с цялата си история и тя трябва да присъства. Наслагването е едно от богатствата на Пловдив“.

Чуйте повече от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55