Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Страсбург гражданите на ЕС дебатират бъдещето на Европа


През изминалите два уикенда 400 европейски граждани, избрани на случаен принцип, участваха в Страсбург в първите два  граждански панела на Конференцията за бъдещето на Европа. Те са първата по рода си мащабна форма за включването на гражданите в дискусиите за това как трябва да се промени ЕС, за да отговори на бъдещите предизвикателства. Първите два панела обсъждаха намаляването на младежката безработица, по-добрата социална закрила на всички работници, достъпа на всеки човек до  култура и спорт, европейските ценности и демокрацията.

В Гражданските съвети участват по 200 представители и освен, че са избрани на случаен принцип, в тях жените и мъжете са по равен брой, а живеещите в градските и селските райони са представени пропорционално. Младите хора от 16 до 25 години са една трета от всички членове. Българската студентка Магдалена Савова е една от тях. Важно за нея е да чуе другите какво мислят за проблемите на ЕС. Очаква Съюзът да остане отворен за движение, да има свобода на избора къде да живее и равни възможности за всички за развитие. За 57- годишната Каролин Перети от Франция вниманието към младите хора трябва да е приоритет. „Исках да обсъдим теми като икономиката, социалната справедливост, училищата, образованието и цифровия преход“, казва тя

До 17-ти октомври предстои да заседават и останалите два панела, които ще обсъждат измененията на климата, околната среда и здравеопазването, както и миграцията и мястото на ЕС в света.

Трима от българските евродепутати са избрани за представители на Европейския парламент в Конференцията за бъдещето на Европа. Илхан Кючук, Ева Майдел и Ангел Джамбазки участват в дискусията с различни очаквания и позиции.

Според Илхан Кючук дизайнът на Европейските институции е направен за 20-ти век, а не за 21-ви век. „Европа се опитва да играе геополитическа роля, без да бъде политически съюз. По думите му, Европа трябва да търси своя нови облик, защото в противен случай рискува да не се промени и да повтори негативния опит с отхвърлянето на Конституцията и инициативата на еврокомисар Вивиан Рединг преди години. „Т.е. третият опит трябва да е нещо повече от първите два“, смята Кючук.

За Ева Майдел Конференцията не трябва да обсъжда направеното вчера, а да реши как ЕС да стане по- ефективен, да служи по- добре на гражданите за в бъдеще. Тя ще настоява ЕП да има реална законодателна инициатива. Това, според нея, ще бъде една смислена промяна.

Ангел Джамбазки е сигурен, че дебатите ще сблъскат две противоположни визии за ЕС. Едната ще иска промяна на договорите в посока превръщане на ЕС във федерация, а другата, на която той е защитник, е ЕС да бъде повече от международна организация, но не и единна държава. „Идеята на тази Конференция е да се подготви промяна на договорите“, казва Джамбазки.

Според Гергана Паси от ПанЕвропа дебатът за бъдещето на ЕС, който тече в момента, е различен от този при приемането на Лисабонския договор. „Това беше дебат отгоре-надолу. За разлика от него идеята сега е дебатът да тръгне отдолу – нагоре и ние не знаем каква е целта, която ще постигнем. И да ние трябва да дадем отговор на въпроса виждаме ли Европа като решение на нашите проблеми или смятаме, че собствените ни държави са по- сопособни да ги решат. Аз имам много ясно виждане по този въпрос и по- скоро клоня да подкрепя ЕП в този микс от различни институционални виждания за развитието на ЕС“, коментира Гергана Паси.

Всеки един от четирите съвета ще заседава три пъти. След приключването на първите дискусии, които са между 17 септември и 17 октомври в Европейския парламент в Страсбург, през ноември ще се проведат вторите, които ще са онлайн, а третите сесии са планирани през декември и януари в различни градове от ЕС, ако позволява здравната ситуация. Резултатите от панелите, които са общо четири ще спомогнат за изготвяне на заключенията от конференцията през следващата година.

 За да се осигури максималното участие на хората е създадена онлайн платформа на Конференцията за бъдещето на Европа, в която всеки гражданин може също да изрази позицията си и се включи в дискусиите




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55