Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на музиката:

Приятелски концерти на таланти от Пловдив и Одрин

Музиканти от Пловдив и Одрин ще свирят заедно на 1 и 2 октомври на Римския стадион, на стълбите на Каменица, край фонтаните в Цар-Симеоновата градина и в хотел „Рамада Тримонциум“.

Денят на музиката, 1 октомври събира за съвместни концерти таланти от НУМТИ „Добрин Петков“, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и Държавната консерватория при Тракийския университет в Одрин

Пловдивските изпълнители вече проведоха репетиция в южната ни съседка, за да изсвирят заедно произведенията, включени в програмата. Те бяха посрещнати от заместник - ректора на университета и директор на консерваторията проф. Ахмет Хамди Зафер. Диригентът ще се включи в съвместните прояви, реализирани с подкрепата на Дирекцията по въпросите на ЕС към Министерството на външните работи на Република Турция.

Началото на музикалната инициатива ще бъде дадено на 1 октомври в 17.30 часа с клавирен концерт в хотел „Рамада Тримонциум“. Участие ще вземат д-р Серхан Кюнгерю – пиано и пловдивски ученици. Концертът на откритата сцена край Пеещите фонтани е с начален час 21. Публиката ще чуе струнно трио от Държавната консерватория в Одрин, ансамбъл ударни инструменти „Престо“ с ръководител Пенчо Пенчев  – НУМТИ „Добрин Петков“ и академичния народен хор с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев към АМТИИ.

Две са музикалните прояви на 2 октомври. Концертът под мотото „Пловдив заедно“ включва трио духови инструменти от Одрин и дуо тромпети от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев". Началото е в 12.30 часа, стълбите на Каменица.

Финалният концерт ще бъде вечерта на 2 октомври от 18 часа на сцената на Римския стадион. Диригенти са проф. Ахмет Хамди Зафер и доц. Пламен Първанов. Гост-изпълнител ще бъде цигуларят Мичо Димитров.

В интервю за Радио Пловдив говорим с гостите от НУМТИ "Добрин Петков", Юлия Марковска, преподавател на виолончело и нейната ученичка Дария Русева от V клас. Разговор и с Евгения Ночева, преподавател по цигулка на сестрите Мариана и Екатерина Стоеви, които ще свирят на концерта в събота. Трите ученички ще свирят на финалния концерт на Римския стадион.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

обновено на 23.07.24 в 08:13

ГХГ показва картини на Георги Такев

Градска художествена галерия - Пловдив представя художника Георги Такев (1952 - 2022 г). Той е  малко познат у нас, но разгърнал своя талант главно в Германия, където прекарва голяма част от живота си. Изложбата е озаглавена "Завръщане" и е разположена са двата етажа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър I“ №15) . Ще бъдат..

публикувано на 23.07.24 в 08:10

Преге - предаване за света на книгите, 20 - 26 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 2 0.07.2024г.  бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Дипти Капур. Ерата на порока. 686 стр., 6А, Orange  books2024. Джилиан Кантор. Призраците на миналото. 304 стр., ок. 5А, Плеяда, 2024. Роберта Грегорио. Капри завинати. 288 стр., ок. 4а, Ера, 2024...

публикувано на 22.07.24 в 12:55

ГХГ представя "Завръщане" на Георги Такев

Градска художествена галерия - Пловдив представя художника Георги Такев, малко познат у нас, разгърнал своя талант главно в Германия, където прекарва голяма част от живота си. Тя е озаглавена "Завръщане" и от 23 юли до 21 август 2024 г.    на двата етажа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър  I “ №15)  ще бъдат изложени повече от..

публикувано на 22.07.24 в 11:24

Откриха голяма лятна сборна изложба в галерия "Аспект"

Голяма лятна сборна изложба е открита в галерия "Аспект". За нея разказва галеристката Олга Петрова . "Общи изложби обичам да правя, защото винаги са любопитни и интересни. Те са на принципа "за всекиго по нещо", а всеки посетители може да открие нещо, което му харесва, и да види нещо, което е различно". Авторите са много различни като стил,..

публикувано на 22.07.24 в 10:25