Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Майстори на карикатурата" от 37 страни в Етнографския музей

260 карикатури от над 100 автори, които творят на 4 континента, събира в експозиция 11-тото издание на Международното биенале „Майстори на карикатурата“, Традиционно то се открива на 1 октомви в Етнографкия музей в Пловдив. Тази година темата му е „Музеят“. 

Именно музеите са пазителите на знания и традиции през епохите, те сухраняват материални и нематериални съкровища и са предпочитана дестинация за културен туризъм, обясняват организаторите на събитието. Те признават, че темата е особено актуална и за тях, тъй като могат да сверят „къде са и как искат да бъдат видяни“. 

В рамките на биеналето жури номинира 20 творци сред всички 115 карикатуристи от 37 страни на Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африк. Петима от тях при откриването на форума ще бъдат удостоени със званието „Майстор на карикатурата“, а останалите ще бъдат отличени с диплом. 

Творбите ще могат да се разгледат до края на октомври. 

Какво рисуват в тях карикатуристите и още за най-добрите, според журито тази година, може да чуете в интервюто в звуковия файл с директора на Етнографския музей доц. Ангел Янков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Специално изградената зала-трезор за съкровището в Историческия музей в Панагюрище

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща у дома

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище пристига днес в Панагюрище . То ще остане на роден терен до 10-ти септември. 9-те уникални тракийки съда ще бъдат подредени в специално изградената зала-трезор в историческия музей, която отговаря на всички критерии за сигурност.  Паралелно с това тече и подготовката по отбелязването на..

публикувано на 09.08.24 в 08:40

Джаз концерт със 17 000 свещи на Античния театър в Пловдив тази вечер

Джаз музикантът Боби Вълчев, който от дълги години живее в Дубай, ще изнесе довечера концерт на Античния театър под светлината на 17 000 свещи.  Те ще бъдат запалени на сцената и с тях той ще подобри световния рекорд за музика на свещи. Досега той се държежше от концерт, провел се в Ню Йорк, където бяха запалени с хиляда по-малко.  На сцената..

публикувано на 09.08.24 в 07:57

Борис Стоилов показва изложбата си „Concerto movimento“

Известният български майстор на илюстрации – художникът Борис Стоилов, открива своята изложба „Concerto movimento“ в галерия „Apsenal of art“ в квартал Капана.  Борис Стоилов е роден в Пловдив, завършил е Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и специалност „Графика“ в Националната художествена академия. Той е автор на повече от..

публикувано на 08.08.24 в 09:03

Даниела Настева представя авторска музика в Пловдив

Тази вечер от 19 часа в галерия “Димитър Георгиев” ще се проведе концерт с авторска клавирна музика на Даниела Настева . Концертът е по повод нейния рожден ден. Талантливата композиторка избра да се срещне със свои почитатели и да представи пред тях най-новите си музикални творби. Сред тях е и музикалната композиция "Бурята". Миналата..

обновено на 08.08.24 в 07:07

Известният тенор Марин Йончев с концерт в Пловдив

За първи път известният тенор Марин Йончев ще представи самостоятелен оперен концерт в Пловдив. Той е озаглавен "Италианска оперна вечер" и ще се състои на 1 септември от 19.30 часа в Дом на културата "Борис Христов". Пловдивчани и гостите на града ще могат да се насладят на едни от най-обичаните арии, написани от знаменити класически..

публикувано на 08.08.24 в 08:00