Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фалшивите сертификати - черен пазар със здраве

Петър Витанов
Снимка: БНР


Как новините за фалшиви сертификати за ваксинация срещу COVID -19 у нас стигнаха до Европа и как институциите там, гледат на тази измама тук. Реален ли е рискът в ЕС да спрат да признават сертификатите ни за ваксинация, ако не се вземат спешни мерки за овладяването на бума на фалшиви документи. По актуалната тема говорим с Петър Витанов, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

Според него проблемът е много сериозен, защото не става само въпрос за документно престъпление, а е игра със здравето и престъпна безотговорност.

„Това е абсолютен български патент, който може би има някъде откъслечни, единични случаи в останалите държави, но такъв пандемичен характер той придобива единствено и само у нас, което е върха на цинизма, коментира Витанов.

Той е категоричен че фалшивите сертификати се превръщат в все по-голям проблем, както за българските граждани, така и за европейските.

„Първо те изкривяват статистиката. В България хората приети в болнично заведение ваксинирани са в пъти повече, отколкото в останалите европейски страни. Броят на заразените след уж ваксинация в България е много по-висок, отколкото в другите страни. Имайте предвид, че ние не използваме втора категория ваксини. Това автоматично подсказва, че при нас се случва нещо, защото няма как ваксината да действа в Германия или Италия и да не действа в България. Това навежда на мисълта и е доказателство, че тук се злоупотребява с фалшивите сертификати”, коментира Витанов и допълва, че изкривяването на статистиката подкопава доверието във ваксините

Той е категоричен, че това вреди на авторитета на страната и може да ни постави в изключително неизгодна позиция.

„Има опасност и от още един много неприятен ефект – издаването на фалшиви сертификати може да доведе до това все повече държави да имат основание да се съмняват в издаваните в България ваксинационни сертификати“, каза още Витанов.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33