Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Мирянци протестираха срещу кариера за пясък

Снимка: pixabay.com


Жителите на пазарджишкото село Мирянци отново излязоха днес на протест с искане да спре работа кариерата за добив на пясък и чакъл, която се намира в землището на селото. 

Според местните хора изкопните дейности са довели до разместване на земни пластове, напукване на къщите им и пресъхване на кладенците. Към протеста днес се присъединиха и жителите на съседните села Синитово и Огняново. 

Най-засегнати от пропадането са къщите на по два и три етажа.

Концесионерът Ангел Кърджев заяви, че дейността му е законна. Последната комплексна проверка също не е открила нарушения: 

Изказват мнения без никакво основание. Зад цялата работа стои една голяма строителна фирма, която иска на всяка цена да ми вземе бизнеса. Препоръчвам на хората от селото да поканят специалисти за подробно обследване.

Протестиращите са категорични, че  дейността на фирмата трябва да бъде спряна. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Министър Гвоздейков откри първото болнично летище в УМБАЛ "Св. Георги"

Болнично вертолетно летище на територията на Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив в района на Хирургичния комплекс откри министърът на транспорта Георги Гвоздейков.  Преди официалната церемония на площадката кацна първият български медицински вертолет на ХЕМС.  Министърът на транспорта Георги Гвоздейков връчи документите за регистрация на..

обновено на 09.08.24 в 14:13

Пловдивчанин загина при пожар от пламнал климатик

60-годишен пловдивчанин загина при пожар в дома си в Пловдив, пострадала е и жена на същата възраст, съобщиха от пожарната.   Инцидентът е станал миналата нощ в апартамент на 9-я етаж на жилищна сграда на бул. „Свобода“ 1. На място са изпратени два пожарни автомобила със 7 огнеборци от Първа пожарна служба, които са потушили огъня...

публикувано на 09.08.24 в 10:41

Приемат 59 малчугана в ДГ „Зорница“ в район „Южен“

Община Пловдив обяви 59 свободни места в детска градина „Зорница“ в район „Южен“.   Най – много – 28, са свободните места за децата в трета група. 19 са местата за първа група, а най – малко – 12, са свободните места за втора група. Класирането ще бъде на 20-ти август, а срокът за кандидатстване по електронен път е до 19-ти август. Приемът..

публикувано на 09.08.24 в 10:08

Откриват нова хеликоптерна площадка при УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив

Болнично вертолетно летище ще бъде открито официално на територията на Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив в района на Хирургичния комплекс. Документите за регистрация ще връчи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.  Това е първото болнично вертолетно летище в Пловдив и десетото в страната.  До мястото, където то..

обновено на 09.08.24 в 08:41

Ученик от Пловдив триумфира на езикова олимпиада в САЩ

Хамза Арслан, който тази година завърши 10 клас в ЧПГИКН „Акад. Благовест Сендов” в Пловдив, се завърна в България с два златни и един бронзов медал, след участието си в  в Глобалните Финали на Teenagle, проведени в Montclair State University, New Jersey, USA. Състезанието се провежда в 4 кръга, като всеки един от финалистите се подготвя с..

публикувано на 08.08.24 в 13:48

Свързани новини

Жители на три села протестират заради кариера в Пазарджишко

Жителите на пазарджишкото село Мирянци отново излизат на протест с искане да се спре дейността на кариерата за добив на пясък и чакъл, която се намира в землището на селото.  Според местните хора, изкопните дейности са довели до разместване на земните пластове, напукване на къщите им и пресъхване на кладенците. Към протеста, който ще започне в 8.30..

публикувано на 04.10.21 в 06:08