Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лекари от "Пълмед" си поставиха бустерна зона ваксина

Над 20 души от медицинския персонал на ДКЦ и УМБАЛ „Пълмед“ в  Пловдив си поставиха бустерна доза ваксина срещу COVID-19, a над 50 души попадат в списъка на ваксинационния център към ДКЦ като заявили желание за бустерно имунизиране през следващата седмица.

Сред първите ваксинирали се с бустерна доза бе началникът на COVID-19отделението в УМБАЛ „Пълмед“ д-р Любомир Сапунджиев, както и екипът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение начело с неговия началник д-р Димитър Димитров.

„Според мен, ако не задължителна по закон, ваксинацията трябва да е задължителна в съзнанието ни“, коментира д-р Сапунджиев.

Бустерна доза в УМБАЛ „Пълмед“ вече са си поставили и началниците на отделенията по гастроентерология, по хирургия, по кардиология и инвазивна кардиология, както и техни колеги.

Последният имунизиран в болницата е кардиологът д-р Владимир Иванов. 

„Ваксинирах се, защото това беше препоръката на много експерти в областта, които твърдят, че от 8 до 10 месеца след първата игла е препоръчително да се постави буустерната доза. Затова последвах тази препоръка, която според мен е логична“, каза д-р Владимир Иванов в предаването „Ден след ден“.

„Аз вярвам на медицината и на науката. Вече 3 часа след поставянето на ваксината се чувствам добре. Това е един нормален работен ден за мен“, коментира докторът третата си игла, която както и първите две, е на Pfizer/BioNtech. 

На въпроса дали след поставена ваксина се наблюдават тежки усложнения на сърдечно-съдовата система кардиологът каза, че е имало около 10 пациенти, които са развили миокарден инфаркт докато боледуват  COVID-19.

„Имахме и една пациента, ваксинирана 10 дни по-рано, също развила миокарден инфаркт, но според мен това няма нищо общо с ваксината“, каза д-р Иванов.

Към 1-ви септември персоналът на УМБАЛ „Пълмед“ е ваксиниран на над 50%, от които лекарският състав е ваксиниран на над 70%.


Още от категорията

Скали премазаха две коли в Смолянско, в едната е имало бременна жена

След обилните дъждове, скали се срутиха в Смолянско и затиснаха два автомобила. По чудо няма жертви и тежко пострадали хора. Първият инцидент е станал на пътя Смолян – Търън и по чудо няма пострадали.  В ударения автомобил са пътували бременната жена и майка й , които са се разминали без наранявания. Те са прегледани от екип на Спешна помощ и са..

обновено на 08.12.21 в 16:56

НАП Пловдив се похвали с рекорден ръст на приходите

Над 3 милиарда лева данъци и осигуровки са събрани от Териториалната дирекция на НАП Пловдив от началото на годината до края на ноември. Увеличението спрямо същия период на 2020 г. е близо 360 милиона лева. Общо данъчните приходи възлизат на 1 милиард и 460 млн. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е 514 млн. лева, 343 млн...

обновено на 08.12.21 в 15:23

Ваня Христева оглави Окръжна прокуратура - Пловдив

Ваня Христева е новият шеф на  Окръжна прокуратура – Пловдив, избрана единодушно от ресорната колегия на Висшия съдебен съвет.   Тя бе  временно изпълняваща длъжостта от юни.   Като предимство за избирането  и бе изтъкнат нейния професионален и административен опит.   Ваня Христева има юридически стаж от 22 г. само в съдебната система. Била е..

публикувано на 08.12.21 в 15:17

Още пет жертви на ковид в Пловдив, сред тях и неваксиниран мъж на 38 години

198 са новите случаи на COVID-19 в Пловдивска област за изминалото денонощие. Сред новозаразените са санитар и лекар по дентална медицина.  В 9 училища са диагностицирани 9 нови случая и още два в други две детски заведения. 14-дневната заболеваемост е 346,79 на 100 000 души население.   Починали са 5 души, всички те са били неваксинирани. Сред..

публикувано на 08.12.21 в 14:59

Подготвят "Даме Груев" за големия ремонт, утре затварят част от улицата

Започват подготвителни работи за реконструкцията на ул. „Даме Груев“, а движението на автомобили в участъка от ул. „Охрид“ до бул. „Македония“ ще бъде спряно от утре  (четвъртък) до 23 март 2022 г. .  За същия период се променя маршрутът на линия № 11 от градския транспорт. Реалният старт на ремонта, които предвижда цялостна реконструкция..

обновено на 08.12.21 в 14:56
Подкасти от БНР