Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключът за президентския вот е в партийните периферии

"За никого не е тайна, че партийната система е в период на трансформация и изживява криза на легитимността от гледна точка на това, да осъществява функцията на представителство в една парламентарна демокрация". Това заяви политологът  от Изследователски център „Тренд“ Анастас Стефанов.

По думите му, сега се намираме  в период на перманентни избори и невъзможност за произвеждане на стабилност в управлението, но и преди безпрецедентна кампания, в която ще има едновременно избори за президент на Републиката и състезание сред партиите за влизане в Парламента. Затова партиите ще се стараят да разделят двете писти. От една страна, да набавят легитимност по отношение на мажоритарните си  кандидати чрез  инициативните комитети, а от друга, да лансират политическата си визия в състезанието за парламентарен вот. 

Стефанов  коментира, че името на Лозан Панов е споменавано през последната година като кандидатура в демократичната общност. 

"Тя не е нелетитимна и непозната сред електората на Демократична България.  От друга страна, за партиите, разполагащи с ограничен ресурс за набиране на допълнителна легитимност, е от изключителна важност да привличат и електорални периферии чрез кандидатите, които са подкрепени от инициативни комитет. Ключът в президентските избори през последните години винаги е бил в електоралните периферии, а не в партийните ядра". 

Стефанов предположи, че с лансирането на двете силни кандидатури  - на проф. Герджиков и на Лозан Панов, битката става интересна, защото досега  с единствената кандидатура на Румен Радев е изглеждала безалтернативна.

"Интрига има. Под въпрос е доколоко електоратите, заявили подкрепа за втори мандат на Румен Радев, ще се окажат партийно дисциплинирани. Това е огромно неизвестно и трябва да си даваме сметка, че зад формации като ИТН и  "Продължаваме промяната" около Петков и Василев ще има механичен вот директно за президента Румен Радев. Трябва да си даваме сметка, че зад тези формации стои електорат,  който често е склонен да преосмисля своите политически решения и избори и това прави непредсказуем хода на изборите и ни  отвежда към предположението за балотаж."

Стефанов бе категоричен, че ако кампанията бъде с повишен политически заряд, като стимулиране на политизацията на  обществото, а не като компромати и поляризация,  сега се налага партиите да направят по-голям напън, за да привлекат тези електорални периферии, които са много по-претенциозни за мобилизиране.

Партиите набират сили, електоралните им редици изглеждат доста мобилизирани.

"Позитивната кампания е плод на политически традиции, затова съм по-склонен да мисля, че  кампанията ще бъде по-скоро със смесен характер".

Интервюто - от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33