Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

75 години Катедра по педиатрия и медицинска генетика в Пловдив

| обновено на 05.10.21 в 07:20

С изложба „75 години отдаденост на детското здраве” на Римския стадион започват честванията на годишнината от основаването на Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към Медицински университет – Пловдив. 

Експозицията включва 20 пана с фотографии и текстове, включени в специалния алманах, който разказва историята на катедрата и на Детската клиника в Университетската болница „Свети Георги“. Снимките проследяват пътя на медиците, състоянието на отделенията днес, академичните постижения и публичните инициативи на клиниката, включително и Дарителска кампания „Най-доброто за нашите деца и онкоболни”. 

Тя започна през 2018 г и целта й е изграждане на нов педиатричен и онко-хематологичен комплекс, в който да се преместят от старите си сгради Клиниката по педиатрия  и Детското спешно отделение.

По повод на годишнината се подготвя и юбилеен алманах със  заглавието „75 години отдаденост на детското здраве”, който ще бъде отпечатан от Медицинско издателство „Лакс Букс”.

Книжното издание ще разкаже всички важни събития за катедрата и клиниката по педиатрия и ще проследи в детайли развитието на всички медици, написали с имената си историята на катедрата, а по-късно и на клиниката. Автори на алманаха са лекари от клиниката и преподаватели в катедрата – проф. д-р Тоньо Шмилев, доц. д-р Нарцис Калева-Ходжева и проф. д-р Мирослава Бошева. 

В предаването "Точно днес" проф. Шмилев разказа за своя път в педиатрията, за работата му от 1975 година до днес, за развититето на технологиите, които помагат за диагностиката и лечението на децата.

Той беше критичен към финансирането на детското здравеопазване- " на килограм тегло, по- ниско тегло- по- малко пари"

Професорът сподели за тежки случаи в пактиката си и за незаменимото общумане с децата, които са го научили на искреност, доброта и човечност. 

"Педиатрите трябва преди всичко да са много добри хора", каза в разговора д-р Шмилев.

Интервюто с него е в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Пловдив обмени опит за зоните с ниски емисии

Община Пловдив бе домакин на международен онлайн форум на тема „Зони с ниски емисии – добри практики и идеи“. На събитието презентираха представители на общините Краков, Солун, Пловдив и София. Срещата беше открита от кмета Здравко Димитров, който очерта основните теми.  „Въвеждането на нискоемисионни зони е едно от важните и все по-належащи решения,..

публикувано на 27.01.22 в 20:03

Нови глоби заплашват страната заради мръсния въздух на Пловдив

Проектът за Водния цикъл на Пловдив е със сериозно забавяне и проблеми, а заради нарушенията на общината при справянето с мръсния въздух, страната ни е заплашена от нови санкции. Това заяви в Пловдив вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов. Той уточни, че ще направи всичко възможно да продължи финансирането на водния проект по..

публикувано на 27.01.22 в 18:03

Смолян затяга противоепидемичните мерки

Затягат мерките заради нарастващата заболяемост от Сovid-19 в Смолянска област. Областният кризисен щаб за борба с Сovid-19 проведе спешно заседание заради нарастващата заболяемост от заразата на територията на областта.  14 дневната заболеваемост е достигнала 1631 на 100 000 души. Двойно повече са регистрираните случаи при деца и ученици...

обновено на 27.01.22 в 15:13

Пловдив тегли 40 млн. лева безлихвени заеми, за да завърши европроекти

Почти без дебати общинските съветници на Пловдив приеха предложенията за временни безлихвани заеми по различни европроекти на общината. Шестте заема са на обща стойност над 40 млн. лв., които трябва да се платят в следващите 3 месеца. Най-голямата сума е за Водния проект – 32 050 000 лв., а най-малката – 129 300 лв, за реконструкция и разширяване..

обновено на 27.01.22 в 15:13

И Калояново задейства план "оцеляване"

Още една община в Пловдивска област ограничава уличното си осветленизаради скъпия ток. Уличните лампи в Калояново ще се включва с петнадесет минути по-късно и ще се изключва половин час по-рано.  Осветлението там  вече ще работи от 18.00 часа до 7, 00 часа на друтага сутрин, съобщи кметът на община Виктория Михайлова.   Там режимът е доста..

обновено на 27.01.22 в 15:13
Подкасти от БНР