Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ролята на жените в политиката все още е на "перцето в шапката"

„За първи път в страната ни се провеждат избори 2 в 1 – президентски и парламентарни и това е един нов опит  така, че партиите и политическото лидерство осмислят ситуацията. От друга страна обаче, има и традиция – изборите за кмет и общински съветници. И ако искаме, общинската листа да се класира добре,  практиката показва, че трябва да има и кандидат за кмет. За всички партии се отнася това, че една красива силна фигура трябва да бъде извадена за кандидат за президент и за вицепрезидент, за да могат те да изтеглят и партийната листа“. Това заяви социологът Мира Радева.

По думите й, за първи път вече се е заговорило, че президентските избори могат да „затъмнят“ политическата поляризация във връзка с парламентарния вот. Това е интересна тенденция, защото досега често се е наблюдавал подобен ефект на кметски местни избори – битката на лично ниво винаги е много по-интригуваща за избирателя.

„Това ще бъде и интересен прецедент в нашата политическа избирателна история и не ме изненадва фактът, че и ВМРО издигнаха кандидат за президент. Очаквах го“.

Фигурата на вицепрезидента в нашия политически конструкт е доста оспорвана, подчерта Радева.

"Самата президентска институция има твърде малко правомощия, а вицепрезидентът изобщо не е ясно какво прави. Дебатът за това продължава.  От една страна, има много кандидатки за вицепрезидент, но от друга страна, това е нещо като.. перце на шапката – не особено ефективна политическа фигура и когото и да сложим там, не е от съществено значение“.

По думите на Радева, през последните 30 години преход към пазарна икономика и демокрация са се забелязали огромни дефицити в мъжката част като цяло и ситуацията е... като на война. Мъжете умират на бойното поле, а жените се оказват сами със следващото поколение.

„Масовото навлизане на жените в политиката е тенденция в световен мащаб. Но докато нашите кандидатки за президент са без особени шансове, в Света не е така. Навлизането на жените в политиката е цялостен процес на преосмисляне на нейната роля. Те развиват специфични умения – на по-благия тон, на консенсуса, на търсенето на разговор и това е ценното. Жените като социални умения са няколко класи над мъжете и имат място и в управлението, и в политиката.“

Радева обаче бе скептична, че на този етап нашето обществото на войнствата патриархална атмосфера по места, не е готово да приеме жена за президент. 

Тя бе категорична, че политическият дебат започва да става интересен.

Политиците ни заслужават уважение, че са модерни, номинирайки кандидати за вицепрезиденти жени, подчерта още Мира Радева.

Цялото интервю – от звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06

Дивите животни помагат в борбата с климатичните промени

Дивите животни и особено големите бозайници са от ключово значение за преодоляване щетите от климатичните промени. Те играят и важна роля срещу концентрацията на парникови газове в атмосферата. Това обясни еколога и автор на Климатека Павел Василев. Добави, че докато едрите бозайници влияят на естествените местообитания и влизат в ролята на..

публикувано на 22.08.24 в 10:43
Милен Любенов

Загърбване на политическото его ще ни извади от кризата

Това, което наблюдаваме е демонстрация на определени политически фактори с голямо политическо его, което няма място в политиката. За да вървим напред като общество и държава  е време политиците да отстъпят от своето его. Това коментира политолога доц. Милен Любенов. Според него след протестите, които бяха организирани от служители на МВР и..

публикувано на 22.08.24 в 10:20