Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Климент възстановяват някогашното килийно училище

4
Снимка: Мано Манов, Фейсбук

В карловското село Климент възстановяват някогашното килийно училище, което не съществува повече от 70 години. То се намира в двора на църквата „Св. Георги“, а строежът започна със средства, осигурени от кметството, и с пари, събрани от дарения. 

Първият камък в основите на някогашното килийно училище бе положен с водосвет в присъствието на кмета Мано Манов и жители на селото.

Идеята за възстановяването на училището в двора на църквата е на отец Рафаил, който служи в местния близо 170-годишен храм „Св. Георги“. Пред Радио Пловдив свещеникът разказа, че няма данни кога е основано килийното школо в с. Климент. Има запазена църковна летопис, в която се споменава, че местните деца са учили тук четмо и писмо от 1-во до 4-то отделение и са получавали начално образование.

Кметът Мано Манов обясни, че от няколко години работят върху идеята за възстановяването на училището. "Работим по стария план, тъй като сградата отдавна не съществува. Срещаме голяма подкрепа, имаме и дарители. Днес жена, която не е жителка на Климент, дари 280 лв. от касичката си. От кметството пък дарихме средствата, които спестихме от празници, които не се състояха заради пандемията", разказа кметът.

Местен бизнесмен пък осигурил строители и тяхното заплащане.

"До момента имаме събрани 4500 лв. Вероятно още толкова и ще приключим", смята Манов. 

Все още няма точна дата, на която да отвори врати възстановеното килийно училище. Ясно е обаче, че това ще стане на някой голям християнски празник, вероятно Гергьовден, каза кметът на карловското село Климент.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

обновено на 23.07.24 в 08:13

ГХГ показва картини на Георги Такев

Градска художествена галерия - Пловдив представя художника Георги Такев (1952 - 2022 г). Той е  малко познат у нас, но разгърнал своя талант главно в Германия, където прекарва голяма част от живота си. Изложбата е озаглавена "Завръщане" и е разположена са двата етажа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър I“ №15) . Ще бъдат..

публикувано на 23.07.24 в 08:10

Преге - предаване за света на книгите, 20 - 26 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 2 0.07.2024г.  бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Дипти Капур. Ерата на порока. 686 стр., 6А, Orange  books2024. Джилиан Кантор. Призраците на миналото. 304 стр., ок. 5А, Плеяда, 2024. Роберта Грегорио. Капри завинати. 288 стр., ок. 4а, Ера, 2024...

публикувано на 22.07.24 в 12:55

ГХГ представя "Завръщане" на Георги Такев

Градска художествена галерия - Пловдив представя художника Георги Такев, малко познат у нас, разгърнал своя талант главно в Германия, където прекарва голяма част от живота си. Тя е озаглавена "Завръщане" и от 23 юли до 21 август 2024 г.    на двата етажа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър  I “ №15)  ще бъдат изложени повече от..

публикувано на 22.07.24 в 11:24

Откриха голяма лятна сборна изложба в галерия "Аспект"

Голяма лятна сборна изложба е открита в галерия "Аспект". За нея разказва галеристката Олга Петрова . "Общи изложби обичам да правя, защото винаги са любопитни и интересни. Те са на принципа "за всекиго по нещо", а всеки посетители може да открие нещо, което му харесва, и да види нещо, което е различно". Авторите са много различни като стил,..

публикувано на 22.07.24 в 10:25