Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Като държава отстъпваме от разследванията за политиците

Иван Начев
Снимка: БГНЕС

Говорим с политолога доц. Иван Начев за политическите партии, които отстъпиха на инициативните комитети в битката за президентската надпревара, за новите формации и за нагласите на българите да се разходят трети път до урните, как едни досиета в междунарно разследване търсят политици с фирми и у нас. 

Доц. Начев каза, че у нас трудно отиграваме ситуацията с подобни разкрития, от "Досиетата Пандора" до ударите на Закона Магнитски. "Макар България да е добре поставена в международно отношение, и че претендираме, че добре владеем тази среда, то наблюдаваме слаби реакции във вътрешно - политическото пространство и на правосъдно ниво. Видно е, че имаме някакви дефицити как да разбираме подобен род разкрития, т.е. какво да правим ние, когато има такива разкрития. Помним дискусията с т.нар. български политици, засегнати от Магнитски, от която не последваха сериозни разследвания. Вторият голям проблем е политически, защото не сме готови да реагираме като общество в една такава среда", уточни Начев. Според него по отношение на Делян Пеевски не сме изненадани, защото отдавна знаем за него и семейството му, и свързаните фирми. 

"Изненадани сме днес, че започнаха да се вкл. в списъците и българи, макар да имахме някакви подозрения", допълни доц. Начев. Той посочи, че не само второ име ще има в разследването, и други имена, но въпросът е какво да очакваме след това, като няма реакция от държавата.

Изборите на 14 ноември: "Както изглеждаха скучни президентските избори, сега вече те започнаха да стават интересни, защото се обявиха други играчи на терена. Водещи ще са президентските избори, защото всяка една от партиите вече има инициативен комитет, зад който застава, сега е модерно. Предстои консолидация на партиите, защото се водят две различни кампании. Големите партии ГЕРБ и БСП искат да имат свой играч на терена. 

"Ние говорим за едно уравнение с доста неизвестни, но още нямаме кампания, което ще се окаже съществено в борбата. Появяването на кандидатурата на Лозан Панов  е естестевна, защото той беше опозиция на предишните управляващи от ГЕРБ, мандатът му изтича, кариерата му в правосъдната система изтича и той търси място, като някои от париите го припознават. Тази битка обаче може да го изхаби, в случай, че партиите решават да го предложат за бъдещ напр. главен прокурор", каза политологът. Той очаква съставяне на правителство след третия вот. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17