Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клетъчният имунитет може да е наличен и без антитела

Делта вариантът на Ковид-19 е по-тежък, по-заразен и носи по-лоши увреждания

Снимка: стоп кадър - Нова

В програма "Точно днес" - разговор с д-р Чавдар Ботев, хематолог и съучредител на сдружението "Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма" за  ваксините, кампанията за постигане на малко по-висок процент ваксинирани, както и за дифузното разпространение на вируса, за децата и лечението на инфекцията.

Д-р Ботев започна с анализ за това, че абсолютно всички ще преболедуваме от този вирус. "Въпросът е как ще преминем, има две възможности, едната е да се срещнем чисти, без ваксина и съответно, това означва, че за хората над 80 години, смъртността ще е над 15% , а за всички останали - 1,32%. Другата възможност е да се ваксинираме, и съответно смъртността намалява значително", посочи д-р Ботев. Той уточни, че това, че си ваксиниран, не означава, че няма да пренасасяш заразата, и няма да се разболееш. 

"За хората над 60 години в САЩ се въвежда трета бустерна зона, защото не са защитени", посочи хематологът. Той изрази опасения, че с началото на учебната година ще се повиши заболеваемостта сред деца и младежи. Много млади хора ще бъдат заразени, това са контактни, цели класове са заразени, защото в сравнение с предишните варианти сега количеството вирус е 3000 пъти повече, маските не пазят сега така добре", допълни д-р Чавдар Ботев. Той уточни, че се налага ограничаване, защото този вирус е много заразен и пикът ще е максимално висок. 

Според д-р Ботев: "Трябва да се има предвид, че тези прогнози, са на фона на 50% защита на населението ни към вируса. Моят апел е да помислим сериозно за здравето на нашите близки, защото като се ваксинираме пазим родителите си. До шест месеца след преболедуване, не е добре да се ваксинираме, сочат проучванията. Според мен трябва да се направи само т.нар. бустерна доза за всички преболедували, не три ваксини за всеки минал през вируса. За децата, е важно да се знае, че те имат по-малко рецептори и при тях вирусът влиза  в клетките по-трудно, но тази вълна ще засегне много повече млади хора. Моят съвет е да се избягва да се дават антибиотици през първите седем дни. Това, че има температура, не означава веднага, че трябва да се дадат антибиотици. Температурата върви така, че между 9 и 12 ден на болестта, има скок, който продължава три дни, но това не е бактериална температура, а това е имунологична температура. Важна е пронинг позата, да се лежи на една страна, или да застане на колене, и така, че да има дренаж, това е нещо, което сваля температурата. 

Всеки трябва да има оксиметър, при сатурация под 92 човек трябва да мине на кислород. Може и у дома да останат пациентите, това е заболяване което позволява това, като се прави вкъщи терапия с кислород по препоръка на лекар. Ивермектинът се проучва и в скоро време ще имаме много данни и ще се доказва, че намалява вируса."

Ваксинационната кампания и българите: "Начинът на представяне на кампанията не бе правилен. В началото говорехме, че като постигнем 70% ваксинационно ниво, съответно няма да боледуваме. Това, което се видя в Израел бе, че масово започнаха да боледуват при пълно ваксиниране. Трябва подходът да е по друг начин, ваксината дава леко преболедуване и хората оживяват. Българинът е скептичен, но е важно да сме обективни."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Правителство няма да има, трябва коалиция след нови избори

Шансовете за постигане на консенсус, който да е основата за правителство, са нулеви. По-скоро това, което се вижда е предизборна кампания. Предизборна кампания, но не такава, в която ние сме срещу всички. Ясно е, че ще има нови избори, както и че следващият парламент трябва да мисли за коалиция. Искрено се надявам, да има съзряване у..

публикувано на 31.07.24 в 10:50

Огромно праисторическо селище проучват край Скутаре

Продължава проучването на археологията в землището на пловдивското село Скутаре. Там се е намирало открито, неукрепено селище, което е обитавано в дълъг период от време - от неолита до Средновековието (от 6-то хилядолетие преди Христа до ХІІ - ХІІІ в. след Христа). Селището е открито преди време, но пълното му проучване започна миналата година и..

публикувано на 31.07.24 в 10:43

платена публикация
Фючърсни договори срещу физическо злато: Кое е по-добрата инвестиция?

Търгуването със злато отдавно се е наложило като практика сред инвеститорите, целящи да избегнат финансови загуби във времена на икономическа нестабилност и висока инфлация. Съществуват различни методи за инвестиция в благородния метал и в днешната статия ще разгледаме два от най-популярните - физически активи и фючърсни договори. Предстои да..

публикувано на 31.07.24 в 10:17

Актуализират цените и услугите на общинските фирми в Пловдив

Промени в цените за услугите и таксите за дейности на общинските предприятия ще разгледа Общинският съвет на Пловдив в четвъртък. Предложението е на база на  увеличените им разходи и конкурентноспособност с частните фирми на пазара. По- високи са цените за всички услуги на Дезинфекционната станция, 13 от услугите на „Траурни дейности,..

обновено на 30.07.24 в 12:20

Въпреки решението на КС, каузата ни за съдебна реформа остава

"Истината е, че нямаме доверие на ИТН. През цялото им съществуване те излъчват смесени сигнали. Те свалиха и Правителството, но трябва да си дадем сметка, че точно по инициатива на ИТН се отмениха  част от реформите в Конституцията и съм убеден, че  един ден именно колегите, които инициираха това искане, дълбоко ще съжаляват". Това заяви юристът и..

публикувано на 30.07.24 в 11:06