Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкото поведение спрямо РСМ да ни бъде пример

 "Има влиятелни страни, които не желаят присъединяването на Северна Македония и Албания към ЕС, но единствено България заявява това гласно. Другите мълчат. Европейските лидери гласуваха отрицателно на предложението на словенския министър-председател до 2030 г. интеграцията на Западните Балкани да бъде завършена. С едно изречение: повечето страни са против, но само една го заявява и така събитието като цяло остава ялово". Това заяви историкът проф. Христо Матанов по повод срещата на лидерите на страните-членки на ЕС в Словения.

По думите му, натискът от страна на ЕС върху България е факт, но това става деликатно. ЕС никога не се е изказвал категорично, а завоалирано. Заслужава внимание обаче позицията на  Америка, тъй като администрацията на сегашния президент работи за интеграцията на Западните Балкани, вкл. и на Северна Македония и Албания. Българите  не трябва да се заблуждават, че борбата ще е лесна, тъй като и двете страни имат свои лобита и сред европейските лидери, и в обкръжението на президента и те действат срещу България.

"Лошото е, че ЕС комплектува страните две по две, както ние бяхме с Румъния. Сега изглежда, че с Македония ние спираме и Албания".

Проф. Матанов е категоричен, че от българска страна компромис не може и не трябва да бъде правен, защото би се посрещнал отрицателно от общественото мнение и който и да спечели изборите, ще поддържа тази позиция, която страната вече е заявила.

На въпрос за организираните срещи от Ангела Меркел и Еманюел Макрон отделни срещи с Румен Радев и  със Зоран Заев, проф. Матанов подчерта, че Макрон е  сигурен противник на интеграцията на Западните Балкани. Такава позиция винаги е изразявала и Нидерландия,  според която България и Румъния са били неподготвени и ненавременно присъединените и сега присъединяването на Западните Балкани  ще бъде в тежест на ЕС.

"Учудвам се обаче на самочувствието на Северна Македония, която ни обявява за татарски фашисти -  бедна малка страна, без авиация! Учудвам се и на  реакцията на европейските лидери, че не обръщат внимание на рушенето на наши паметници, на подмяната на имената на паметниците, което е недопустимо".

Знак за равенство между двата договора - за приятелство и добросъседство между София и Скопие, и Преспанското споразумение между Гърция и Северна Македония през 2018 г., не може да има, защото те имат различни цели. 

" Гръцкото поведение спрямо Северна Македония трябва да  ни послужи за пример. Гърците 30 години се бориха за тази кауза и победиха. Договорът ни с Македония не се изпълнява не от наша страна. В договора с Гърция няма неизпълнение, защото те си смениха името. Сега се опитват да обяснят на света, че оспорваме македонската идентичност. Ние не оспорваме македонската идентичност, а езика на омразата, рушенето на паметници".

Проф. Матанов изрази надежда българската позиция спрямо Северна Македония да остане непроменена, но македонската страна да промени своята спрямо БМългария. 


Чуйте повече от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33