Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С диференцирана интеграция "за" европейската идея

Предметът „гражданско образование“,  въведен за първи път през миналата учебна година в 12 клас, от тази вече се изучава от десетокласниците. Кои са горещите теми на ЕС, как да бъдат обяснени на учениците уроците на Европа в училище и извън класната стая – това е темата на дискусията, която ще се проведе в Голямата Епископска базилика. Учениците – „посланици на Европа“ от водещи учебни заведения в Пловдив, сред които Френската езикова гимназия, ЕГ „Иван Вазов“, Търговската гимназия и Техникума по електротехника и електроника се срещат с преподавателя – европеист в СУ „Климент Охридски“ проф. Ингрид Шикова. 

"Уроците на Европа се преподават трудно по няколко причини. Ако се изнасят само лекции за ЕС, без да има истинска дискусия, различни мнения и преживяване на ЕС, децата скучаят. Ето защо ние от Катедра Европеистика на СУ "Св.св. Климент Охридски" подготвихме проект "Ресурсен център Европа" - иновативен подход към темите за ЕС в училище. Чрез него искаме да представим различни материали, които могат да се ползват от учителите както по актуални теми, така и интерактивно." Това уточни проф. Шикова. 

Като интересен пример тя посочи създадената за целта ученическа пиеса "Обичам те, Европа!", като играейки и представяйки я пред своите съученици, младежите могат да научат интересни неща по темата "Европа". Предлагат се и истински казуси, свързани с ЕС  от типа: "Що е шоколад", "Що е бира", "Историята за една студентка" и т.н. - истински казуси, преминали през европейски съд и от които учениците могат да разберат как се прилага законодателството на ЕС, системата от ценности и т.н., а не само  да слушат сухи лекции.

По думите на проф. Шикова, слабостите на ЕС не трябва да бъдат премълчавани от хората, които обичат европейската идея пред учениците. Като една от тях тя посочи, че е съставен от твърде много разнородни държави и прилагането на едни и същи  европейски политики за всички по един и същи начин, е практически невъзможно, като напр. "зелената сделка". Между държавите  има разлики  в държавите, в стандарта на живот, в начините на придобиване на енергия и т.н. "Това обаче не означава, че не трябва да следваме общите политики, но това трябва да става на различни скорости и по различен начин".

"Аз казвам на учениците "...Може да не харесвате ЕС, защото наистина има много слабости в него, но обичайте европейската идея! Това е идея за мир, идея как да живеем заедно". 

Нека след смартфоните и "умните" домове и градове да имаме и смартинтеграция - диференцирана, в зависимост от възможностите на страните и оттук - ясна стратегия накъде отива ЕС". 

Чуйте повече от звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33