Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В МГ в Пловдив откриха модерен STEM център

| обновено на 11.10.21 в 14:10
4
Снимка: Радио Пловдив

В Математическата гимназия „Академи Кирил Попов“ беше открит модерен STEM център на стойност 340 000 лева. Той е оборудван с най-съвременна техника, включително лаптопи и 3D принтер. В центъра има две основни зони, като всяка от тях е с три подзони по основните направления – физика, химия, биология, информатика, роботика и иновации. Лентата прерязаха директорката на училището Веселина Карапеева и Стефан Стоянов, заместник-кмет на Пловдив.
 

„Идеята е да създадем за учениците споделено пространство, в което те могат да работят ползотворно. И да разнообразим не само средата, в която работят, но и учебното съдържание, защото този проект е свързан с още няколко“, каза Веселина Карапеева.

В центъра предимно ще се провеждат учебни занятия за учениците от 11 и 12 клас от профилираните паралелки.

300 000 лева за изграждането на STEM центъра в Математическата гимназия, са отпуснати по национална програма на МОН. Заместник-кметът Стефан Стоянов заяви, че държавата финансира и още пет големи проекта, а също и няколко по-малки. Той подчерта, че през следващите години STEM обучението ще се превръща в основен фактор в образователната система.

„Математическата гимназия прави една стъпка напред, тъй като тук има три специализирани лаборатории. Специализираните кабинети дават съвсем различно отношение към предмета. Още повече, че гимназията е едно от важните училища за българската икономика и IT сектора“, коментира Стоянов.

Най-доволни от разкриването на STEM центъра бяха учениците, които първи прекрачиха прага на модерните класни стаи.

„Ще прекарваме повече от времето си тук и занятията ни ще бъдат много по-различни и иновативни“, коментираха учениците.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

На ръба сме да прекратим договори с превозвачите заради жегата в автобусите

На ръба сме да прекратим договорите с някои превозвачи. Това заяви пловдивският кмет Костадин Димитров по повод на множеството сигнали от пловдивчани за неработещи климатици в рейсовете. Самият кмет е получил над 50 сигнала за автобуси с неработещи климатици. „От три дни отговарям на този въпрос. С „Организация и контрол на транспорта“..

обновено на 14.06.24 в 14:13

Пловдив се нуждае от подземни и многоетажни паркинги

Докъде стигна изграждането на нови места за паркиране в централната част на Пловдив и особено идеята за многоетажен паркинг на мястото на бившата ТЕЛК – разказа пред Радио Пловдив кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.   На първо място, вече е готов големият паркинг на бул. „Източен“ и „Шести септември“, като до дни предстои неговото..

публикувано на 14.06.24 в 11:15
Доц. Алексей Пампоров

Заради стигмата към ДПС ГЕРБ се опитват да не управляват с тях

Отново в политическия дневен ред е съставянето на правителство. Спечелилите изборите ГЕРБ обявиха, че искат експертен кабинет. Остава евроатлантическите партии да заявят подкрепа и преди лятната ваканция да се сформира новото управление. За нагласите говорим със социолога доц. Алексей Пампоров . Доц. Пампоров смята, че единствената изненада от вота..

публикувано на 14.06.24 в 10:13

Млада майка се бори с рака, фенове на Локото помагат

Семейство от Пловдив с две малки деца има нужда от помощ, след като майката беше оперирана от тумор на мозъка в истанбулска клиника. Младата Евдокия Трайкова се нуждае от последващо лечение, което ще струва скъпо, а семейството не разполага с такива огромни средства. Затова фенклубът на футболен клуб „Локомотив“ Пловдив организира..

публикувано на 13.06.24 в 17:13

Поставяне на една такса достъп за всички е несправедливо

"Обединяването на ВиК услугите на база административни области означава, че  всяка  нова Асоциация на ВиК операторите ще бъде с различна по големина и начини на добиване и управление на водните ресурси. Знаем, че най-скъпа е водата на тези дружества, които я добиват чрез помпи от подземни източници, а най-евтина - която се ползва от язовирите по..

публикувано на 13.06.24 в 17:12